Hlavní obsah

Ondřej Vetchý pokřtil s fotbalisty knihu Dukla mezi mrakodrapy

Novinky, Jiří Cysař

Ondřej Vetchý se na vánočním večírku fotbalového klubu Dukla Praha zúčastnil a také moderoval křest knihy Oty Pavla Dukla mezi mrakodrapy a také filmu Hrdý na svůj klub, který vychází na DVD. Autoři filmu společně s Klubem přátel Josefa Masopusta jej připravili pro příznivce tohoto klubu.

Foto: Jiří Cysař

Křest knihy

Článek

Po 50 letech je znovu vydána slavná kniha Oty Pavla Dukla mezi mrakodrapy. Od prvního vydání poprvé v nezměněné podobě. Jinými slovy knihu čtenář nalezne v původním formátu, v původní grafické úpravě a také v ní nechybí původní obsáhlá fotogalerie. Dnes již málokdo zná skutečnost, že spisovatel Ota Pavel byl při zájezdu Dukly do USA součástí této výpravy a vše zaznamenal do skvělé knihy. A jak sami hráči říkali ve filmu, nejdříve nevěděli, jak jej mezi sebe začlenit a poté zjistili jeho skvělou povahu a stal se jejich dalším členem a skvěle zapadl mezi sportovce.

„Od roku 1964 nikdy nevyšla v tom úplně prvním vydání, vždy byla nějak upravená, náš záměr byl proto vydat ji v původní verzi jako reprint,“ popisuje Petr Studénka, který se pustil do tohoto úkolu. „Je naprosto stejná, jen nová,“ přidává se Stanislav Hudský, vydavatel.  Kniha vychází v počtu dvou tisíc výtisků a není to komerční záležitost, a není to tedy vydáváno pro velký zisk, ale jako pocta spisovateli Otu Pavlovi.

Slavnostního křtu se zúčastnili i hráči, kteří svými výkony knihu vlastně psali: Josef Jelínek, Josef Vacenovský, František Knebort a Jan Brumovský. A také syn spisovatele Oty Pavla Jiří.

Premiéra dokumentárního filmu Hrdý na svůj klub režiséra Luďka Svobody, jehož DVD bylo slavnostně fotbalisty pokřtěno, byla promítnuta v polovině září v ojedinělém letním kině postaveném přímo na tribuně stadionu Juliska. Účastnila se jí celá plejáda legend, včetně A týmu a celé mládežnické akademie klubu.

Příběh fotbalového klubu Dukla Praha je zpracovaný jako 75 minutový archivní střihový dokument, jenž mapuje šest dekád fotbalové historie a vývoje slavného klubu s jeho vrcholy i pády od roku 1948 až po současnost. A je pojatý jako objektivní hodnocení celé historie Dukly s vynikajícím komentářem Ondřeje Vetchého. Ve filmu se dovíte o oslavné cestě Dukly do zámoří, ale i o nevraživosti fotbalového národa k režimem protežovanému klubu.

I polistopadová historie je objektivně a přesně zdokumentována. Není to prostě žádný oslavný film o velkolepých úspěších a nádherné budoucnosti armádního fotbalu, je to dokument o Dukle. A ve čtvrtek 25. 12. jej můžete zhlédnout na ČT Sport od 22:15.

Reklama

Výběr článků

Načítám