Hlavní obsah

Olomoucké muzeum nabídne dětem výtvarný program

Novinky, Tereza Maliková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muzeum umění v Olomouci nezapomíná ani na nejmenší. Dětem nabídne ve čtvrtek 9. ledna v 10 hodin výtvarný program nazvaný Otisky a příběhy.

Článek

Program je součástí cyklu Co umění umí, které má dětem přiblížit nejrůznější druhy umění a jejich metody. Tentokrát děti shlédnou animaci, která je zaměřena na kouzlo dotyku. Jednoduché výtvarné techniky jsou inspirovány Vladimírem Boudníkem a mají přiblížit dílo tohoto experimentátora.

Vladimír Boudník byl český grafik a malíř, představitel aktivní a strukturální grafiky. Založil vlastní umělecký směr, tzv. explosionalismus. Jeho nezvyklou a originální technikou jsou magnetické grafiky.

Na pláty železného plechu, podložené magnetem, uspořádal do vějířů magnetických siločár kovové piliny, které pak fixoval lakem, vtíral do nich barvu a tiskl listy. Ve strukturální grafice stejným způsobem používal písek, odstřižky provázků či kousky textilu. V duchu svého explosionalizmu na zdech domů opotřebovaných dělnických periferií obtahoval náhodné skvrny a odchlíplou omítku do abstraktních kreseb, vzbuzených v jeho nevyčerpatelné výtvarné představivosti.

Všechny tyto techniky ve zjednodušené verzi pomáhají dětem k uvědomění si tvarů, materiálů a struktur, a také toho, jaké jsou na dotek. Rozvíjí jejich mentální schopnosti i estetické cítění.

Vstup je zdarma. Na akci je nutno si předem zarezervovat místa. Více informací naleznete na stránkách muzea. 

Reklama

Výběr článků

Načítám