Hlavní obsah

Oktoberfest i letos doprovází bohatý program

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší lidovou slavnost Oktoberfest zahájil starosta Mnichova Christian Ude naražením prvního sudu ve 12 hodin v sobotu 21. září. Oslavy budou probíhat na Thereienwiese v halách i na zábavních atrakcích až do 6. října. Oslavy provází přehlídka krojů, koncert a den rodičů s dětmi.

Foto: Ivana Kvasnicová
Článek

Oktoberfest již od roku 1887 tradičně zahajuje příchodem průvodu na Theresienwiese. Již po sto osmdesáté projely vozy pivovarů ozdobené květinovými girlandami naložené obrovskými pivními sudy taženými koňmi od Josephspitalstrasse na Theresienwiese za doprovodu hudebních skupin.

Ve 12 hodin celý průvod dorazil na Wies´n, kde slavnost, stejně jako v předchozích letech, zahájil starosta města naražením prvního sudu. Po 12 vypálených salvách na počet zahájení slavnosti otevřely všechny pevné haly, stánky i zábavní atrakce svoje brány a nezavřou je až do 6. října, kdy slavnost končí. K bohatému průvodu i velkému počtu návštěvníků letos přispělo i krásné počasí po celou dobu zahájení slavnosti.

Přehlídka lidových krojů a značek

Od roku 1948 je nedílnou součástí slavnosti o první neděli průvod krojů. Poprvé se konal v roce 1835 na počest výročí stříbrné svatby krále Ludwig I. a Therese von Bayern a poté se pravidelně opakuje od roku 1950.

Smyslem je ukázat různé lidové kroje, zvyky a lidové tance z německých spolkových zemí a z evropských zemí, např. z Itálie, Chorvatska, Rakouska a Švýcarska.

Den rodičů s dětmi

Dvakrát během Oktoberfestu se stanou rodiny s dětmi středem pozornosti. V úterý 24. září a 1. října odpoledne od 12 do 18 hodin budou všechny atrakce i občerstvení ve stancích vhodné pro děti zlevněny či kumulovány tak, že nabídnou více jízd za jednu cenu.

Na slavnostním koncertu zahrají všechny kapely

Tradiční koncert druhou neděli 29. září od 11 hodin uvede typicky bavorskou hudbu.

Představí se na něm u sochy Bavaria kapely, které v průběhu slavnosti zahrají v jednotlivých stanech pivovarů, pod taktovkou známých a slavných osobností města Mnichov, mimo jiné i starosty města. Zahrají nejznámější písně a marše. Na závěr tohoto koncertu bude vypuštěno k nebi na tisíc balonků.  

Tak jak Oktoberfest začíná tradičními dvanácti salvami po naražení sudu, tak také končí v typické bavorském stylu, s dechovou hudbou a velkolepým odpálením závěrečných salv 6. října ve 12.hodin na Theresienwiese před sochou Bavaria.

Reklama

Výběr článků

Načítám