Hlavní obsah

Odysseus na lahvích: zlínské divadlo uvede druhý díl scénického čtení

Novinky, Hana Vondrášková

Po lednovém zahájení nového cyklu scénických čtení zve Městské divadlo Zlín k druhému dílu projektu – k české premiéře hořkosměšné hry Odysseus na lahvích izraelského autora Gilada Evrona. Kromě toho se diváci mohou těšit na besedu s hosty a také koncert oblíbené české kapely Létající rabín.

Foto: archiv MDZ

Odysseus na lahvích

Článek

Izraelský večer se uskuteční v pondělí 29. února v Dílně.

„Odysseus není ten antický hrdina. Odysseus je učitel. A mnozí ho vůbec nemají za hrdinu. Naopak, mají ho za blázna. Na voru z lahví se plavil do Pásma Gaza. S knihami. Je totiž přesvědčený, že obyvatelé tohohle přísně střeženého a ploty obklíčeného území nepotřebují jen dodávky potravin, betonu a ponožek, ale i literatury. A to přesto, že je to zakázáno! A tak teď stojí před soudem, ale nikdo mu nerozumí,“ uvedla dramaturgyně zlínského divadla Kateřina Menclerová.

Hra pojednává o střetu dvou odlišných přístupů ke světu a k tomu, co je vlastně potřeba, abychom byli lidmi. V Izraeli vyvolává velké vášně. Ve Zlíně bude uvedena v režii Jana Cimra. Text hry zazní z úst herců Zdeňka Lambora (Šaul Izakov), Pavla Vacka (Janiv Choreš), Jana Leflíka (Odysseus), Josefa Kollera (Seinfeld) a Marie Vančurové (Nuchi Adan).

Diváci se jako po každém scénickém čtení ve zlínském divadle mohou stát aktéry následné diskuse, které se zúčastní autor Gilad Evron, překladatelka hry Simona Malá a Igor Dostál, který představí charitativní zlínský projekt book2go.

Po diskusi začne koncert oblíbené české kapely Létající rabín.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám