Hlavní obsah

Od založení Moravského zemského muzea uplyne 200 let. Vznikne i nová stálá expozice

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Moravské zemské muzeum, druhé největší u nás, bylo zřízeno rozhodnutím císaře Františka I. z 29. července 1817. Veřejnost byla se založením muzea, na počest císaře nazvaném Františkovo, seznámena 24. března 1818 vyhláškou moravsko-slezského gubernátora hraběte Antonína Bedřicha Mitrovského.

Foto: Foto: MZM
Článek

Muzeum bylo koncipováno od počátku jako vědecká instituce zaměřená na bádání, zprvu především přírodovědné. Mělo být i podporou zemskému vlastenectví jako protiváhy byrokratického centralismu.

Rok oslav významného jubilea muzea, které má v rozsáhlých sbírkách mnoho unikátů a je uznávané svou odbornou a vědeckou prací, byl zahájen 9. září. V jeho průběhu se bude konat řada událostí a výstavních akcí. Oslavy završí 9. září 2017 otevření nové stálé expozice Středoevropská křižovatka: Morava ve 20. století. V současné době existuje málo takových, které by mapovaly události tohoto období, a dějinné milníky Moravy již vůbec ne. Nová expozice přiblíží historický prostor markrabství moravského a zásadní události století v souvislosti s dějinami severního Podunají.

„Upoutávkou“ na budoucí expozici je již nyní automobil Praga Alfa XIX vyráběný ve 20. a 30. letech. Kabriolety typu Kellner byly vyráběny na zakázku jako nejluxusnější modely. Ten, který se stane součástí expozice, je jedním z prototypů, dle výrobního čísla druhý kus. Měl jen dva vlastníky, v provozním stavu je od roku 1931 dodnes. Firma karoserie Kellner byla později odkoupena továrnou Praga. Automobil je zachován v původním stavu, vše je plně funkční.  Vozidla této kategorie se v prodeji vyskytují velmi zřídka, navíc bývají zrenovované z vraků a nemají doloženou historii. 

Jak patrno z fotografií, nebylo jen tak krasavce do Dietrichsteinského paláce dostat. Podařilo se. Od 13. září ho mohou návštěvníci ve foyeru obdivovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám