Hlavní obsah

Od dubna otevřely České dráhy půjčovny kol i v Moravskoslezském kraji

Novinky, Josef Zajíc

Od 1. dubna se zájemcům otevřely půjčovny kol na severní a střední Moravě. České dráhy letos rozšiřují nabídku půjčoven. Cykloturistům se otevřely dvě nové půjčovny v Moravskoslezském kraji v Ostravě a ve Frýdku-Místku. Služba ČD Bike v těchto krajích je k dispozici do 31. října.

Foto: Josef Zajíc

Půjčovny kol na nádražích ČD. Hlavní nádraží v Ostravě.

Článek

„Půjčovny kol ČD přinášejí cykloturistům řadu výhod při poznávání zajímavých míst. Stačí si naplánovat trasu, dojet vlakem do některé ze stanic, kde je půjčovna kol k dispozici, a dál se vydat na kole po své ose. Cestující tak nemá žádné starosti s přepravou kola na místo výletu, ceny půjčovného jsou dostupné široké veřejnosti, navíc přeprava vypůjčených kol je na vybraných trasách zcela zdarma, stačí uhradit jízdné a předložit nájemní smlouvu. Zdarma je také uložení zapůjčených kol ve vybraných úschovnách,” informovala Kateřina Šubová, tisková mluvčí ČD

V Moravskoslezském kraji je nově zavedena půjčovna kol v Ostravě na hlavním nádraží a ve Frýdku-Místku. 

„Na hlavním nádraží v Ostravě jsme připraveni nabídnout zájemcům 4 krosová kola, 2 dětská kola a 2 elektrokola. Dojezd těchto kol je zhruba 80 - 120 km. Kola jsou plně vybavena podle předpisu o jízdě v dopravním provozu. K tomu zapůjčíme, dětské sedačky či nosiče na zavazadla. Samozřejmostí je, že si zájemce může vypůjčit i helmu,” uvedl Jindřich Gavenda, přednosta stanice hlavního nádraží v Ostravě. 

Pravidlo je, že tam kde si kola zájemce vypůjčí, tam je také musí vrátit. Zapůjčení kola je velmi snadné. Je třeba mít u sebe dva platné osobní průkazy (například, občanský průkaz, řidičský průkaz či inKartu ČD a podobně). Podepíše nájemní smlouvu a složí kauci, která je nájemci vrácena po navrácení kola. Obě půjčovny v MSK jsou otevřené sedm dní v týdnu od 6 do 20 hodin.

Ceník: 1 kolo za den = 150 Kč, přilba = 25 Kč, cyklosedačka = 50 Kč, elektrokolo = 350 Kč. Přeprava takto půjčených kol je zdarma a také zdarma je případná úschova kol. V Moravskoslezském kraji jsou to stanice: Bohumín, Český Těšín, Frenštát pod Radhoštěm, Frýdek-Místek, Frýdlant nad Ostravicí, Karviná hl. n., Lískovec u Frýdku-Místku, Návsí (Nawsie), Nový Jičín, město, Ostrava, střed, Suchdol nad Odrou, Třinec, Vratimov.

Podobné služby jsou i v Olomouckém kraji, kde se otevřely půjčovny v Hranicích na Moravě a v Lipníku nad Bečvou. Ve Zlínském kraji v Kroměříži a také nově v Otrokovicích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám