Hlavní obsah

Očima ženy – výstava ve Šlapanicích představí pozoruhodné známé i méně známé ženy

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osudové i všední okamžiky v životě žen za sto let republiky přiblíží výstava Muzea ve Šlapanicích, součásti Muzea Brněnska.

Foto: Muzeum Šlapanice
Článek

Výstava připravená k výročí vzniku Československa zachycuje proměny života žen za uplynulé století. Všímá si ženského emancipačního hnutí, připomíná první političky, ženy zapojené v druhém a třetím odboji i ženy umělkyně. Představuje řadu i méně známých, avšak pozoruhodných žen našich dějin.

Pozornost je věnována také osobnosti zakladatele samostatného československého státu, jeho osudovým láskám i jeho názorům na ženy. Autorka výstavy Martina Krajíčková zdůrazňuje nosné a živé Masarykovy myšlenky s jeho jasným postojem na rovnoprávnost žen, které jsou stále aktuální, promlouvají i k dnešku. 

Mezi exponáty nechybí cenné archiválie, dobová móda, pomocníci v domácnosti či umělecká tvorba žen. Projít 100 let republiky mohou návštěvníci také prostřednictvím časopisů pro ženy, které jsou pro ně na výstavě k dispozici, od prvních „listů paní dívek“ až po módní revue z konce 20. století. Interaktivní obývací pokoj nabídne zábavu dospělým i dětem. K výstavě jsou připraveny edukační programy pro školy.

Výstava nabízí i zajímavý doprovodný program. Z Jiříkovic až na konec světa je název přednášky věnované osobnosti Barbary Markéty Eliášové, první české cestovatelce kolem světa (28. 11.). Pozoruhodnou čtveřici sester Wanklových přiblíží přednáška 16. 1. 2019.

Výstava je součástí výstavního cyklu Republika 100, probíhá od 31. října, potrvá do 10. března 2019. Derniéra 9. března bude věnována módě za první republiky i za éry socialismu. Muzeum je otevřeno ve středu až pátek od 13 do 18 hodin, v sobotu a v neděli od 10 do 12.00 a od 12.30 do 18 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám