Hlavní obsah

Obrazy Daniela Balabána jsou k vidění v divadle Antonína Dvořáka v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nově upraveném výstavním prostoru v divadle Antonína Dvořáka v Ostravě je od 21. ledna k vidění již třetí výstava výtvarných umělců žijících a tvořících v Ostravě. Po výstavě grafika Zbyňka Janáčka a malířky Hany Puchové vystavuje akademický malíř Daniel Balabán.

Foto: Josef Zajíc

Vernisáž výstavy Staré zbraně ve foyer divadla Antonína Dvořáka. Zleva: Daniel Balabán a Jiří Nekvasil, ředitel NDM. 21.1.2014

Článek

Výstava sedmi velkoplošných obrazů Doc. Daniela Balabána (1957), akademického malíře, nazvaná Staré zbraně, je umístěna od 21. ledna v nově upraveném prostoru foyer divadla Antonína Dvořáka.

Daniel Balabán při vernisáži obrazů z let 2001 - 2004 provedl návštěvníky  komentovanou prohlídkou, při které mimo jiné konstatoval: „Název Staré zbraně je metaforou bazální přitažlivosti ženského těla, potažmo těla vůbec. Nejdříve jsou vystaveny obrazy, které jsou lehké, malované sprejem. Jsou to spíše takové ideogramy té tématiky, které odpovídají spíše přemýšlení o tématu,” řekl autor.

„Postupně, když přicházíme do druhé a třetí kóje, vidíme, že je tam už problém barevně materializován tím, že obrazy jsou malovány vnějšími barvami a odpovídají spíše jakémusi emotivnímu vnímání problému. Přecházíme od přemýšlení k vcítění se do problému toho těla," dodal Daniel Balabán.

Pak každý ze sedmi obrazů rozebral, řekl o jeho historii. Popsal intenzivně své osobní prožitky při tvorbě každého jednotlivého obrazu. Na závěr upozornil přítomné: „To jsou jen takové myšlenky, které mě napadly. Možná to není vůbec pravda, co vám říkám. Je potřeba si tam najít něco svýho a nechat v klidu na sebe obraz působit.”

Výstava Daniela Balabán: Staré zbraně je k zhlednutí při každém představení v divadle Antonína Dvořáka Národního divadla moravskoslezského do 6. března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám