Hlavní obsah

Obec Pohoří čeká hudební svátek, v obnoveném kostele zazní krásná hudba

Novinky, Dana Ehlová

Pohoří, obec na Rychnovsku se sedmi stovkami obyvatel, čeká hudební svátek. V sobotu 29. června se v kostele sv. Jana Křtitele uskuteční benefiční koncert houslisty Jaroslava Svěceného a Michaely Káčerkové (varhany, virginal), jehož výtěžek bude věnován na projekt obnovy interiéru svatostánku.

Foto: Jaroslav Svěcený (archiv)

Známý houslista Jaroslav Svěcený se představí 29. června v Pohoří.

Článek

Královéhradeckého rodáka a jednoho z nejznámějších českých houslistů Jaroslava Svěceného, který má na svém kontě více než čtyři desítky nahraných disků houslových skladeb, není třeba v kraji pod Orlickými horami dlouze představovat. Připomeňme pouze, že je nejen úspěšným sólistou, ale také znalcem historických houslí a stavby tohoto nástroje. Staré nástroje sám vystavuje, předvádí i nahrává jejich zvuk na CD.

Spolu s Jaroslavem Svěceným vystoupí v kostele sv. Jana Křtitele v Pohoří Michaela Káčerková, výrazná osobnost nastupující mladé generace českých varhaníků. Hru na varhany vystudovala na Pražské konzervatoři, Akademii múzických umění v Praze a na Hochschule für Musikund Theater Felix Mendelssohn Bartholdy v Lipsku. Během studia se zúčastnila mnoha mistrovských kurzů pod vedením významných pedagogů a získala ocenění na domácích i zahraničních interpretačních soutěžích.

Věnuje se koncertní činnosti a spolupracuje se špičkovými sbory, sólisty, orchestry a barokními ansámbly. Její repertoár zahrnuje hudbu všech stylových období od renesance až po současnou tvorbu. Sólově pravidelně vystupuje na koncertech a festivalech v České republice, Německu, Rakousku, Polsku, Itálii, Francii, USA a Japonsku. Od roku 2014 působí také jako ředitelka a dramaturgyně Mezinárodního hudebního festivalu J. C. F. Fischera.

V opraveném kostele v Pohoří zazní v podání obou umělců mimo jiné barokní skladby Händela, Telemanna, Vivaldiho nebo Corelliho a posluchači se jistě mohou těšit na nevšední zážitek.

Výtěžek benefičního koncertu bude poukázán na konto zřízené k obnově svatostánku: „Kostel sv. Jana Křtitele je dominantou obce Pohoří. Na rekonstrukci přispěla nejen řada občanů, ale finančním darem ji podpořila také obec Pohoří, která si cení svého památkového a kulturního dědictví,“ zdůraznila starostka Helena Suchánková a vystavila tak nejlepší pozvánku na koncert, který začne v 17 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám