Hlavní obsah

Obce a města Orlických hor a Podorlicka spojily síly, podpořily dobrou věc

Novinky, Matěj Motyčka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celkem 3 z 10 etap má za sebou veřejná cyklotour napříč celou Českou republikou, v jejímž čele jste mohli vidět Josefa Zimovčáka na jeho vysokém kole. Projela městy a obcemi v Orlických horách a Podorlicku.

Foto: Martina Hromková

Start v Deštném

Článek

Obce a města přijaly cyklisty s jejich posláním pomoci a šíření radosti z pohybu s nadšením a pohostinností. Projekt podpořily nejen finančně, ale také organizačně díky poskytnutému zázemí a součinnosti městské policie.

Aktivní i pasivní účastníky akce navíc čekal v místech zastávek a dojezdů pelotonu nabitý program a mnohdy až dojemná překvapení. „Každé město mělo vlastní originální program a všude jsme se cítili skvěle. Při plánování jednotlivých tras jsme si dali za cíl projet v podstatě všechna města destinace a představit zajímavá místa našeho kraje jako je například poutní místo na Homoli, Zemská brána a jiné,” uvedl Milan Cedidla, hlavní logistik trasy regionem a zároveň člen Správní rady Destinační společnosti Orlické hory a Podorlicko, která ve spolupráci s partnerskými obcemi, městy i podnikateli toto smysluplné putování napříč celou destinací zorganizovala. .

„Jednou z takovýchto zastávek byla i malá obec Přepychy, která se do projektu připojila na poslední chvíli, a přesto stihla zatraktivnit zastávku cyklistů výstavou historických kola veteránů a účastníky tour dojala velkorysým příspěvkem do pokladničky. V Klášterci nad Orlicí se k pelotonu přidalo více než 60 dětí, kteří společně s ostatními dojely až na hráz Pastvinské přehrady. V Deštném, kde peloton vítal Rampušák s Kačenkou, zase děti pro své nemocné kamarády namalovaly obrázky, které pak předaly osobně Josefu Zimovčákovi,“ vyzdvihla aspoň některé momenty ze zastávek v obcích Eva Vaníčková, ředitelka destinační společnosti.

„Bylo úžasné od účastníků slyšet, jak je náš region oslovil, malebnou a rozmanitou krajinou, službami i atmosférou. Mnozí opouštěli destinaci s tím, že se sem chtějí vrátit a již ví, kam vyrazí na dovolenou. Být součástí pelotonu, který pomáhá, je nádherný zážitek a pevně věřím, že tato smysluplná cyklotour v budoucnu opět do našeho regionu zavítá,” sdělila své dojmy z proběhlé akce Eva Vaníčková, která akci podpořila i účastí v pelotonu. K registrovaným účastníkům z řad aktivních cyklistů a známých osobností se průběžně, třeba jen na část trasy, přidávala široká veřejnost.

„Celá akce byla super, když budu příští rok fit, tak několik etap zase pojedu.” Takto hodnotí akci Josef Wenke, sedmdesátiletý stále aktivní cykloturista z Rychnova nad Kněžnou, který se jízdy účastnil letos poprvé. 

Cyklotour putuje do dalších regionů České republiky s cílovým dojezdem v jihomoravských Rouchovanech, kde proběhne také vítězná dražba putovního zvonu z dílny zvonaře Jana Šedy v Deštném.

Destinační společnost Orlické hory a Podorlicko je zájmové sdružení právnických osob, jehož cílem je podpora cestovního ruchu a propagace tohoto malebného koutu Čech. Tvoří jej obce, města a podnikatelé, kteří se cítí být patrioty a mají zájem finančně i mentálně podporovat rozvoj cestovního ruchu tohoto regionu.

Reklama

Výběr článků

Načítám