Hlavní obsah

O vzdělávací, preventivní i populárně naučné pořady je mezi členy klubu seniorů Pohoda velký zájem

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Senior v bezpečí, Právní a notářské minimum pro seniory, Sebeobrana. Tak se nazývaly besedy, které v druhé polovině roku pro své členy pořádal klub seniorů Pohoda společně s odborem sociálních věcí v Kostelci nad Orlicí. Vedle toho se četly pohádky z Orlických hor a diskutovalo nad krajinomalbami.

Foto: Klub seniorů Pohoda (archiv)

Velký znalec a milovník umění Konstantin Korovin na jedné z besed v klubu seniorů Pohoda v Kostelci nad Orlicí.

Článek

Preventivní beseda s policisty nazvaná Senior v bezpečí proběhla 2. října a byla zaměřena na bezpečí v obydlí i na ulici, neboť i v tomto regionu stále dochází k případům, kdy jsou páchány trestné činy na seniorech, kteří se stávají obětí. Přitom často stačí více opatrnosti a dodržování určitých pravidel, aby se nepříjemnostem vyhnuli. 

Na závěr měsíce (30. října) si šest desítek kosteleckých seniorů vyslechlo od JUDr. Terezy Fišerové, notářské koncipientky, informace z oblasti právních a notářských služeb. Věnovala se nejdiskutovanějším tématům, jako je dědictví, závěť, převod nemovitosti a podobně.

Už 1. listopadu zavítal mezi dříve narozené jim dobře známý voják z povolání - Robin Homolka, cvičitel bojových umění. V klubu totiž už před několika roky vedl kurz sebeobrany pro patnáct členů. Ti ho absolvovali s velkým zaujetím, což potvrzuje i to, že na něj dodnes rádi vzpomínají.

„Byla to opět zásluha odboru sociálních věcí, tentokrát jmenovitě Mgr. Jiřího Vídeňského, že se jak kurz sebeobrany, tak beseda k sebeobraně seniorů konaly. Věřte, že jsem litovala, že není kapacita společenské místnosti větší,” zhodnotila akci vedoucí klubu Miroslava Nováková.

Vedle těchto, tzv. vzdělávacích, pořadů se ale konaly i další, které lze ovšem také zařadit do této kategorie, navíc však pohladily po duši příznivce knih a výtvarného umění.  

Poslední zářijové úterý se uskutečnilo v klubu Pohoda doslova "pohádkové odpoledne". Již čtvrté pokračování velice úspěšných pohádkových knížek představil osobně jejich autor Josef Lukášek.

„Pohádky, ve kterých je ústřední postavou vládkyně Orlických hor princezna Kačenka, patří k velice oblíbeným nejen u dětí, ale i dospělých. To, že se dočkaly už čtvrtého pokračování, jen dokazuje, že zájem o ně neutichá. Však je také opět skvěle ilustrovala sedloňovská výtvarnice Jarmila Haldová,” podotkla vedoucí klubu a dodala, že zájem byl nejen o setkání se spisovatelem, ale i o knížku samotnou, čehož důkazem se stalo více než dvacet prodaných výtisků.

Naopak v úterý 6. listopadu se kostelečtí senioři pro změnu dozvěděli zajímavé informace o malíři Janu Trampotovi, který na svých plátnech zachytil i krásy krajiny Podorlicka, konkrétně Slatiny nad Zdobnicí a Pěčína, kde žil od roku 1931 až do své smrti v roce 1942. Jeho dílo přiblížil velký znalec a milovník umění Konstantin Korovin.      

„Měli jsme ideální příležitost vyslechnout si zasvěcený výklad o jednotlivých dílech umělce. A v téměř zaplněné společenské místnosti (56 návštěvníků) se na plátně promítaly opravdové skvosty, obrazy Jana Trampoty. Konstantin Korovin nás upozornil na každý detail, přiblížil nám i život umělce, jehož díla jsou trvale vystavena také v rychnovském kolowratském zámku, v galerii. Děkujeme za nevšední zážitek a už teď se těšíme na další setkání,” uzavřela Miroslava Nováková.

Cyklus preventivních besed v klubu pokračuje dál. Na 20. listopadu je naplánována akce s názvem Seniorská obálka, zaměřená na seznámení s projektem nabízejícím řešení v situaci tísně a ohrožení zdraví nebo života. Prezentaci povede Mgr. Jana Fröhlichová, koordinátorka projektu pro Královéhradecký kraj.     

Reklama

Výběr článků

Načítám