Hlavní obsah

O víkendu budou v Mariánských Lázních zahajovat sezónu

Novinky, Jakub Vohnout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhý květnový víkend (12. – 14. 5.) čeká Mariánské Lázně jedna z nejvýznamnějších akcí. Třídenní slavnost zahájí 209. lázeňskou sezónu. Mezi jinými účinkujícími vystoupí i skupina Jelen, kapela Sto zvířat nebo Vladimír Hron.

Foto: Václava Simeonová

Kolonádu opět zaplní slavní historičtí návštěvníci města.

Článek

Centrem zahájení sezóny bude i tentokrát mariánskolázeňská kolonáda a její okolí. „Struktura programu je ověřená a jsme s ní spokojení, dodržíme ji proto i tentokrát,“ potvrdil starosta.

Obyvatelé a návštěvníci města se tak můžou těšit nejen na hudební vystoupení, ale i oblíbené svěcení pramenů, mši či jarmark. „Do města se „v čase vrátí” řada historických osobností, které budou korzovat městem. I to připomíná, že je zahájení lázeňské sezóny také společenskou záležitostí. Dorazí ale také spousta „současných” hostů, např. představitelé partnerských měst, zástupci církví a další,“ doplnil starosta Petr Třešňák.

Návštěvníci se mohou těšit na vystoupení skupiny Jelen, kapely Sto zvířat, Vladimíra Hrona a mnohých dalších. V rámci slavnosti bude také odhalena busta Petra Hapky, autora první skladby mariánskolázeňské fontány. Za zahájením lázeňské sezóny se ale skrývá tři čtvrtě roku usilovné práce.

„První schůzka s vedením města probíhá už v srpnu,“ prozradila ředitelka mariánskolázeňského Kulturního informačního střediska Barbora Tintěrová. Je třeba vymyslet účinkující, doprovodné akce, řeší se plakáty, překlady, jarmark, ale i finanční stránka celé slavnosti a mnoho dalšího. A v době, kdy většina lidí shání vánoční dárky, v Mariánských Lázních vrcholí příprava programu této třídenní slavnosti. Kolik lidí se na pořádání zahájení sezóny podílí?

„Přípravy řeší tříčlenný tým a s blížícím se termínem zahájení lázeňské sezóny se přidávají další lidé, kteří se podílejí na přímé realizaci – technici, zvukaři, apod.,“ popsala Barbora Tintěrová.

I tak jde celkem jen o 15 lidí, kteří se dokáží postarat o příjemné strávení tří dnů pro několik tisíc návštěvníků. „Významně se však v závěru podílí i další lidé z celého města, zaměstnanci městských organizací nebo třeba hotelů. A nesmíme zapomenout na základní uměleckou školu, která zajišťuje nedělní program zcela samostatně a na velmi dobré úrovni,“ doplnila ředitelka a dodala, že z pohledu dnešní doby už je otevírání sezóny spíš symbolické.

„Sezóna totiž už v Mariánských Lázních nekončí. Hotely a další provozovny jsou v provozu celoročně, zatímco dříve byly hotely přes zimu zavřené, a proto se v květnu slavnostně otevírala sezóna,“ dodala.

Zahájení lázeňské sezóny je ale velkým lákadlem i pro milovníky historických skvostů. Po městě budou totiž vozit zájemce i trolejbusy Škoda 9 Tr a autobusy Škoda 706 RTO v městském provedení, Škoda 706 RTO Lux v zájezdovém provedení a Karosa ŠL 11 v příměstském provedení.

Reklama

Výběr článků

Načítám