Hlavní obsah

O film Já, Olga Hepnarová je zájem v zahraničí

Novinky, Petr Mráček

Film Já, Olga Hepnarová se po úspěšném uvedení v Berlíně začíná prodávat do zahraničí. Tvůrci potvrdili prodej práv do Velké Británie a Irska. O filmový příběh české masové vražedkyně a poslední popravené ženy u nás mají zájem také distributoři v USA, Kanadě nebo v Brazílii.

Foto: archív Bonton film

Já, Olga Hepnarová

Článek

Už dříve uzavřeli zástupci filmu smlouvy o distribuci ve Francii a Polsku.  

„V některých zemích teď dokonce jednáme i s více zájemci,“ prozradil producent Vojtěch Frič. „Seriózní zájem o film ukazují i nabídky takzvaných minimálních garancí. Ty jsou někdy opravdu minimální, jindy se pohybují ve statisícových korunových částkách,“ dodal producent.

Oproti opatrnějším dohodám, kdy místní distributor odvádí producentovi procenta z tržeb, znamená minimální garance platbu určité částky dopředu. „V principu nám jde ale především o to, aby film mohlo vidět co nejvíce diváků v co nejvíce zemích,“ přibližuje přístup tvůrců Frič.

Zahajovací projekci na Berlinale provázel patřičný zájem zahraničních médií a následovaly ji také desítky kritik z celého světa. „Uvedení Já, Olga Hepnarová jakožto zahajovacího filmu sekce prestižního Berlína je ohromná pocta. Sekce Panorama slavila v letošním roce výročí a pozornost na ni zaměřená byla větší než obvykle,“ uvedla vedoucí Českého filmového centra Markéta Šantrochová.

Zahraniční ohlasy jsou podle tvůrců nejen vesměs pozitivní, ale zdůrazňují silný osobní příběh a stále aktuální téma. V případě takto výrazného filmu hraje pro mezinárodní prodej velkou roli festivalový život. Film Já, Olga Hepnarová se bude promítat prozatím na 14 filmových festivalech po celém světě. Tvůrci ho představí v Austrálii, Hongkongu, Mexiku, USA, Izraeli a v sedmi zemích Evropy. Českou premiéru bude mít snímek na festivalu Febio v Praze.

Účast na festivalech znamená pro tvůrce trochu slávy, a především velkou porci práce. Producent Vojtěch Frič i oba režiséři Tomáš Weinreb a Petr Kazda to poznali právě v Berlíně. „Všichni doma nám gratulovali, že si jedeme užít světovou premiéru, ale my věděli, že jedeme na festival především pracovat,“ vzpomíná jeden z režisérů Tomáš Weinreb.

V debatách s diváky i během rozhovorů se zahraničními novináři na Berlinale čelili řadě otázek. Nejvíce autory potěšilo, že film ve světě chápou jako příběh, který se může stát v každé době a v každé společnosti. „Chtěli jsme vyprávět univerzální příběh se silným vztahem k současnosti a nepřestává nás překvapovat, že ho tak diváci opravdu vnímají,“ řekl s úsměvem režisér Petr Kazda.

Film Já, Olga Hepnarová je příběhem dívky, která ve svých dvaadvaceti letech nákladním vozem úmyslně najela v centru Prahy do lidí na tramvajové zastávce a osm jich usmrtila. Ke svému činu se hrdě hlásila, odmítla ho litovat, považovala ho za svou pomstu vůči společnosti a požadovala pro sebe trest smrti. V roce 1975 byla oběšena a stala se tak poslední popravenou ženou u nás. Těžké téma a obecně známý případ české historie si doposud nikdo v celovečerním hraném snímku ztvárnit neodvážil. Jde o vůbec první pokus přenést příběh Olgy Hepnarové a jejího strašného činu do filmu.

Reklama

Výběr článků

Načítám