Hlavní obsah

Nymburk vzpomene 20. výročí odchodu Bohumila Hrabala

Novinky, Jan Řehounek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třetího února uplyne již dlouhých dvacet let, co spisovatel Bohumil Hrabal vstal naposledy od psacího stroje, vypil poslední pivo… a odletěl na křídlech holubů do literárního nebe.

Foto: Jan Řehounek

Bohumil Hrabal v Nymburce při oslavách 90. výročí založení gymnázia v roce 1993

Článek

Odešel člověk, který měl sice v posledních letech svoje vrtochy, ale i přes ně zůstal skromným a hodným člověkem, výborný parťák, jenž mohl kdykoli vstoupit do debaty na jakékoliv téma, ať to bylo u piva v hospodě či v posluchárně zahraniční univerzity, všestranně vzdělaný intelektuál, spisovatel světového formátu, jenž ale zůstal autorem bytostně českým.

Jeho knihy jsou vydávány v desítkách jazyků a čteny na celém světě, jeho příběhy jsou přepisovány do divadelních dramatizací a filmových scénářů – do divadel proudí diváci a filmy jsou nadšeně sledovány i po desítkách televizních repríz.

Stejně jako stál Nymburk v popředí oslav stého výročí narození Bohumila Hrabala v roce 2014, i nyní, kdy si připomeneme 20. výročí jeho úmrtí, patří k těm organizátorům, kteří chystají řadu akcí.

V pátek 3. února představitelé nymburské radnice, Městské knihovny v Nymburce a Klubu čtenářů Bohumila Hrabala položí věnec ke spisovatelovu hrobu na hřbitově v Hradištku.

Nymburské kulturní centrum přichystalo v nymburském kině projekce hrabalovských filmů Něžný barbar, Postřižiny, Skřivánci na niti, Vlastivědné muzeum uspořádá výstavu Knižní svět Bohumila Hrabala. Nakladatelství Kaplanka vydá knihu Kerskem ve stopách Bohumila Hrabala.

V květnu se uskuteční již devatenáctý ročník setkání Hrabalovo Kersko. V Městské knihovně v Nymburce je badatelům k dispozici Literární kabinet Bohumila Hrabala, v nymburském muzeu stálá expozice o jeho životě a práci, příznivci jeho díla se mohou stát členy Klubu čtenářů Bohumila Hrabala.

Nejdůležitější položkou v programu letošního roku bude mezinárodní hrabalovské sympozium, které se v Nymburce uskuteční od 30. března do 1. dubna. Potvrdilo na něj účast 27 literárních vědců, publicistů a bohemistů z 21 zemí. Rovněž k sympoziu je připravena publikace (vydá nakladatelství Vega-L Nymburk).    

Reklama

Výběr článků

Načítám