Hlavní obsah

Novou stezku v korunách stromů otevírají ve Schwarzwaldu

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zážitkové stezky v korunách stromů s vyhlídkovými věžemi slaví další přírůstek. První a nejdelší byla otevřena v roce 2009 u městečka Neuschönau v Bavorském lese. Na českém území je podobná vyhlídka u Lipenské přehrady. V pátek 19. září se návštěvníci rozhlédnou z další věže - tentokrát v Bad Wilbadu ve Schwarzwaldu.

Foto: archiv Die Erlebnis Akademie

Dřevěná věž ve Schwarzwaldu

Článek

Bavorská eifelovka je největší

První věž stojí již pět let na bavorské straně Šumavy. Říká se jí bavorská eifelovka, je 1300 metrů dlouhá a končí 44metrovou dřevěnou věží. Nejlepší přístup k ní z ČR je přes Železnou Rudu.

Pod vrcholkem Luzného, na úpatí hor vyčuhuje z lesních velikánů obří dřevěná konstrukce. Monumentální věž s nádherným výhledem postavili vedle velkého lesního výběhu zvěře, uvidíte tu bizony, vlky, medvědy, rysy, vysokou, dravé ptáky… Je tu 16 obor a voliér se 36 druhy zvěře.

Všechny stezky jsou koncipovány jako chodníky v úrovni nebo nad korunami stromů, návštěvník na bezbariérové trase prochází po didaktické cestě s řadou panelů až na vrchol věže. Bavorská má podobu ragbyového míče, u paty stojí informační centrum Hanse Eisemanna.

Hranatá krasavice

Na rozdíl od německé oblé, je ta naše hranatá, robustní, bytelně rozkročená na kopci nad Lipenskou přehradou.

Otevřena v roce 2012, podle ředitele společnosti Stezka korunami stromů Lipno Filipa Pekárka má „lepší rozhled, bavorská vede více mezi stromy, výhled je až z rozhledny. U nás vidíte kolem sebe již při chůzi po chodníku, na rozdíl od bavorské věže jsou zážitkové prvky, lana a pohyblivé chodníčky vysunuty mimo stezku. Dolů se můžete dostat klasicky po chodníku, nebo dvěma tobogany. Už na začátku provozu nás překvapil zájem, prohlídky jsou i noční, nedávno na vrcholu hrála Jihočeská filharmonie, byl to neskutečný zážitek. Dalo by se říci, že hudba vplynula do přírody a přelévala se nad hladinou Lipna i okolními lesy,“ informoval Pekárek.

Orlí hnízdo na Rujáně

Minulý rok otevřela společnost Die Erlebnis Akademie další objekt, tentokrát na Rujáně. Stojí u města Binz, chodník je dlouhý 1250 metrů. Stezka v korunách stromů s interaktivní výstavou a gastronomií je novou atrakcí na ostrově v Baltském moři.

„Na vrchol čtyřicet metrů vysoké věže v podobě orlího hnízda se stoupá nad vrcholky starých buků. Plochý ostrov Rujána máte jako na dlani, při troše štěstí uvidíte i mořského orla,” dodal Pekárek

Schwarzwaldský koš

Poslední rozhledna vypadá jako velký dřevěný koš. Stezka k 40 metrů vysoké věži je 1250 metrů dlouhá, jde se ve výši zhruba 20 metrů. Při dobré viditelnosti lze zahlédnout i Alpy ve Švýcarsku.

Schwarzwald, česky Černý les, je zalesněné pohoří v jihozápadním Německu, ve spolkovém státě Bádensko-Württembersko. Pramení zde Dunaj. Nejvyšší horou je Feldberg (1493 metrů). Známé jsou kukačkové hodiny, které se tu stále vyrábějí, proslulé švarcvaldky.

Další informace:

Reklama

Výběr článků

Načítám