Hlavní obsah

Novorozenecké oddělení zlínské porodnice poskytuje individualizovanou péči nedonošeným dětem

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Umožnit trávit rodičům čas s předčasně narozenými dětmi a být jim nablízku již od prvních okamžiků – to byl hlavní cíl projektu Malé Mimi. Díky sbírce, která probíhala od října 2015, se ve zlínské porodnici Krajské nemocnice Tomáše Bati podařilo rekonstruovat a uvést do provozu speciální pokoje pro maminky a jejich nedonošená miminka.

Foto: IS Produkce

Otcové myšlenky - primář Jozef Macko a Martin Gazda slavnostně přestřihli pásku v novém pokoji pro maminky předčasně narozených dětí

Článek

Tři moderně vybavené pokoje s lůžkem pro maminky, inkubátorem a rozkládacím křeslem pro tatínka jsou k dispozici ve 4. patře porodnice rodičům předčasně narozených dětí, které již nepotřebují péči na jednotce intenzivní péče.

„Tyto pokoje mohou využívat maminky už od konce prosince a umožňují rodičům být nedonošenými dětmi o několik měsíců dříve, než bylo dříve možné,“ uvedl primář novorozeneckého oddělení Perinatologického centra Jozef Macko.

Maminkám, které mají miminko ještě na JIP v inkubátoru a nemohou jej zatím mít u sebe, bude sloužit nově pokoj hotelového typu se čtyřmi lůžky, kuchyňkou a sociálním zařízením v 7. patře porodnice, který byl dokončený koncem ledna.

„Dosud musely maminky za dětmi někdy i denně dojíždět. Nyní mohou být na blízku svému dítěti a navíc v komfortním prostředí,“ doplnil primář.

Rekonstrukce pokojů spočívala v provedení plánovaných stavebních úprav podle navrženého projektu a jejich potřebného vybavení.

Projekt, který dosud neměl v ČR obdobu

„Vlastní realizace se uskutečnila v rekordním čase tří měsíců,“ informoval iniciátor projektu Malé Mimi Martin Gazda a dodal: „Podařilo se nám tak uvést v život projekt, který dosud nemá v České republice obdobu. A zlínská porodnice je tak díky tomu prvním zařízením, které nabízí rodičům takovou službu.“

S myšlenkou na realizaci projektu Malé Mimi přišel otec předčasně narozené holčičky Martin Gazda, majitel zlínské produkční společnosti IS Produkce, společně se zlínským primářem Jozefem Mackem. Sbírka odstartovala 12. října 2015 a trvala do září 2016.

Cílová částka na rekonstrukci pokojů pro individualizovanou péči byla na počátku odhadována na 2,5 miliónu Kč. Organizátorům se nakonec podařilo od více než 250 dárců z řad veřejnosti i firem shromáždit na transparentním účtu finanční prostředky a věcné dary ve výši 3,5 miliónu korun, které byly využity na pokrytí nákladů na rekonstrukci pokojů ve 4. patře. Zlínský kraj pak vyčlenil ze svého rozpočtu 4,5 miliónu korun určených na výstavbu pokoje v 7. patře a na technickou rekonstrukci střechy porodnice.

Projekt Malé Mimi však vybudováním pokojů nekončí. „Rádi bychom vytvořili nadační fond, který se dál bude starat o neonatologii ve Zlínském kraji,“ naznačil další záměry s projektem Martin Gazda a doplnil: „Konkrétně by měl přispívat na zvelebování a provoz pokojů a také chceme dále rozvíjet komunikační fórum a poradnu na našem webu. Svými zkušenostmi chceme přispět i realizátorům obdobných plánovaným projektům v rámci České republiky.“

Projekt podpořily Zlínský kraj, Statutární město Zlín, benefiční turnaj Neo Cup, Nadační fond Kapka naděje, Nadace Synot, nadační fond Dům Ronalda McDonalda a řada dalších komerčních, nekomerčních subjektu a 150 soukromých osob. Na samotné realizaci projektu se bez nároku na honorář podílejí zlínské firmy IS Produkce, PRIA System, Centroprojekt a Ing. arch. Michal Juřík. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám