Hlavní obsah

Novoroční výstup na mrazem ozdobený Ještěd tradičně láká stovky účastníků

Novinky, Milan Turek
Aktualizováno

Předpovědi slibují alespoň mráz, který by na Ještědu měl dosáhnout první den v roce nejméně devíti stupňů. Chlad a vítr zkrášlí vrcholek bizarními květy, které potěší každého, kdo se zúčastní výstupu na vrcholek. Snadná dostupnost startu v Turistickém informačním centru Hanychov tramvají přiláká tradičně stovky účastníků.

Foto: Milan Turek

Erb libereckých "stovkařů" - rekordmanů výstupů na vrchol Ještědu

Článek

Novoročních výstupů na vrcholky hor po celé České republice je dnes nesčetně. Populárním turistou, který sice ne na Nový rok, ale pravidelně zdolával Lysou horu, měl být přední proletářský básník Petr Bezruč. Ještě před ním zdolávala Ještěd spisovatelka Karolina Světlá nebo v roce 1838 Adéla Rohanová. Pravidelné výstupy na Ještěd zahájili členové Deutscher Gebirgsverein für das Jeschken und Isergebirge – Německý spolek pro Ještěd a Jizerské hory. 

Pravidelně za každého počasí po celý rok stoupali Hoffmannovou stezkou, aby co nejdříve dosáhli stovky výstupů. Mužem, pro kterého byly výstupy odtučňovací kúrou, byl Adolf Trenkler, Liberečák, který v roce 1900 vystoupil na vrchol k Rohanově chatě dvou tisíckrát. On i jemu podobní rekordmani byli považováni za nemocné a nakažené „ještědským bacilem“, který je přivede do blázince. 

Počet vystupujících však po dostavění nové chaty v roce 1907 se začal zvyšovat a výstupy se staly prestižní záležitostí. V restauraci na chatě pro „stovkaře“ měli speciální sklenice se jménem a dokladem o výstupu. Za dosažené výkony byli odměňováni odznaky z ušlechtilých kovů.

Češi měli omezený vstup na Ještěd, ten byl považován za německé teritorium, až teprve po stavbě lanovky 1933 začala ofenzíva i českých občanů. Výstupy na Ještěd zůstávaly však doménou německého spolku. Překvapením byl rekord i mezi všemi mužskými poutníky liberecké občanky Lilly Flassak, která během roku 1937 vystoupila na vrchol 709krát, stejnou rekordmankou se stala s absolutním počtem 5000 výstupů v roce 1937 Frieda Mandelik. Rekordní počet výstupů za den vykonal se svými druhy v roce 1922 Rudolf Kauschka - na vrchol vystoupal dvanáctkrát během dvaceti čtyř hodin.

V poslední době výstupy obnovil Ještědsko-Jizerskohorský spolek a výkon Lilly Flassak překonal v roce 2006 třiašedesátiletý důchodce Vladimír Ježek z Liberce. Vystoupil na Ještěd 712krát. Ve výstupech pokračoval a ještě zanedlouho dosáhl vrcholu hory po tisící. V současnosti chodí na Ještěd opět již několik desítek „stovkařů“, z nichž celkem tři dosáhli úctyhodného tisíce výstupů. Jak se zdá „ještědský bacil“ však začíná být nakažlivým i pro další přibývající rekordmany.

Dnes je již tradicí, že na Nový rok pořádá Klub českých turistů Lokomotiva Liberec Novoroční výstup na Ještěd, kdy stovky turistů pěšky vystupují od konečné tramvaje v Horním Hanychově na vrchol hory. Současný bude již jedenačtyřicátý, účastníků každoročně přibývá, patnáct tisíc už je běžným počtem.

Tradičně vyrážejí účastníci z infocentra většinou třemi trasami – prudce stoupající Hoffmannovou cestou 3,5 km (nebo také Taneční), Beranovým chodníkem okolo lanovky a pod lany (Sportovní 1750  m, s tunelem 4 km) nebo Seniorskou (5,5 km) přes Pláně pod Ještědem. Mnozí vyrážejí rovnou z oslav, aby zahlédli východ slunce nad Jizerskými horami, což je atraktivním zážitkem. Centrum je k dosažení za čtvrt hodiny tramvají od nádraží a otevřeno bývá brzy po sedmé ranní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám