Hlavní obsah

Novinky Techmanie pro školy: žáci si zahrají na filmaře i zkusí 3D tisk

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhé pololetí školního roku 2014/2015 se rozběhlo a s ním si plzeňské science centrum Techmania připravilo pro školy řadu novinek. Žáci si tak mohou zahrát na filmaře, vyzkoušet si 3D tisk nebo si tipnout, jaké letecké společnosti patří aktuálně na nebi letící letadlo.

Foto: Techmania Science Center

Žáci si mohou v Techmanii zahrát na filmaře, vyzkoušet si 3D tisk nebo si tipnout, jaké letecké společnosti patří aktuálně na nebi letící letadlo.

Článek

V rámci expozice Filmohraní si mohou žáci zahrát na filmaře a seznámit se s pestrými aspekty televizní a filmové práce. Vyzkoušet a pochopit je možné moderní i klasické filmové triky, jako je klíčování, zpomalený obraz či hrátky s perspektivou. Interakcí s jednotlivými exponáty mohou žáci natočit svůj vlastní film, v němž si zahrají vlastní roli.

Připraveny jsou také pracovní sešity pro žáky, které jsou zaměřené buď na konkrétní expozici, či jsou průřezové skrze celé science center. Žáci tak putují od jednotlivých exponátů, aby u nich plnili různé úkoly a na základě výsledků odpovídali na definované otázky.

Již více než 400 let nám dalekohledy umožňují pozorovat nejen na zemi, ale i vzdálené astronomické objekty. V rámci astronomických pozorování budou žáci prozkoumávat skvrny a protuberance na Slunci a s pomocí některých dalekohledů si budou moci tipnout, jaké letecké společnosti patří letící letadlo.

Dílny Techmania Science Center jsou tím pravým místem pro techniky všeho druhu. Je zde vybavení pro základní obrábění materiálů, jako je dřevo, kov nebo plast. Dílna disponuje také řadou moderních technických výukových prvků, jako jsou např. elektrické panely, kde mají žáci možnost se bezpečně seznámit s elektroinstalací. Skutečnou špičkou ve vybavení jsou pak 3D tiskárny.

„V novém programu dílen se děti zábavným způsobem seznámí s moderní technologií, která se pomalu dostává do běžného života - 3D tisk. V tomto workshopu se nejen dozví, co 3D tisk znamená, ale také jim bude základně vysvětlen způsob, jak stroje tohoto tipu fungují. Samozřejmostí ovšem zůstává, že se nebude jednat pouze o nudnou teorii, neboť si 3D tisk samy vyzkoušejí,” uvedl Ivo Oplt z plzeňské Techmanie.

V nabídce science centra nechybí ani možnost zúčastnit se workshopu, který rozvíjí učivo přírodovědných předmětů. Hodinu trvající workshop je nabízen každou středu a to od 9:00 a 12:00 hodin. Aktuálně je v nabídce workshop Jak rostliny vedou vodu.

„V rámci workshopu budou žáci vedeni proškoleným pracovníkem Techmania Science Center. Formou diskuze proberou význam rostlin pro člověka a obecnou závislost naší civilizace na vodních zdrojích a na rostlinách, zjistí, jak o obojí pečovat i co potřebují k životu. Žáci se budou společně zabývat stavbou těla rostlin. Při pokusech poznají, jak rychle dokážou rostliny transportovat vodu. Praktickou část workshopu tvoří stavba zařízení pro transport vody – akvaduktu,” informovala Martina Mrázková, manažerka pro školy.

Reklama

Výběr článků

Načítám