Hlavní obsah

Nově otevřené zámecké zahradnictví v Miloticích láká návštěvníky

Novinky, Dagmar Šnajdarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od soboty 3. srpna 2013 je pro veřejnost otevřeno nově zrekonstruované zahradnictví zámku v Miloticích. Bylo zbudováno v rámci projektu celkové regenerace zámecké zahrady v Miloticích. Kompletní obnova stála tři milióny korun a trvala dva roky.

Foto: Dagmar Šnajdarová

Pohled na zámek z nových prostor zahradnictví

Článek

Zámek v Miloticích navázal na tradici, která byla u panských sídel dříve zcela běžná, že v blízkosti zámku nebyla pouze okrasná zahrada určená k odpočinku a relaxaci, ale i zahrada užitková či hospodářská. V této části zahrady se pěstovaly květiny k výzdobě šlechtických pokojů a sálů, dále zde byla část věnovaná ovocným stromům a keřům a také kuchyňská nebo třeba i bylinková zahrada. Pěstovaly se zde také květiny a keře určené k dosadbám v parcích a zahradách.  

Na zámku se dodnes zachoval prostor, kde se tato zahradní prostranství nacházela, a to byla výzva pro kastelána Evžena Bočka pustit se do nelehkého úkolu. Po dvou letech práce vznikly na více než půlhektarovém pozemku záhony s květinami, ovocnými stromy, ale také záhony se zeleninou.

Zahrada je rozdělena na tři části: zahrada k řezu, ovocný sad a kuchyňská zahrada. „Zahradu však nedělají jen rostliny, keře, stromy či květiny, ale i celá atmosféra, vůně a pocity, které ve vás zahrada vzbudí. Ta v Miloticích je na začátku svého vývoje, stále bude měnit svou podobu. A pokud ji navštívíte každý měsíc, bude vždy jiná, pokvetou zde jiné květiny, bude různá její barevnost,“ uvedl zahradní architekt Přemysl Krejčiřík.

Součástí slavnostního otevření byla procházka s odborným komentářem vrchního zahradníka Romana Krejči. Účastníci měli řadu dotazů k výsadbám či následné údržbě zahrady a po prohlídce mohli navštívit i obchůdek s výpěstky, které jim doma budou připomínat příjemnou atmosféru.

Zámecké zahradnictví je veřejnosti otevřeno denně od 8 do 17 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám