Hlavní obsah

Nová výstava Muzea Komenského odhalí, jak se měnila tvář Přerova během uplynulých 100 let

Novinky, Romana Nitková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 16. května bude v prostorách galerie Muzea Komenského v Přerově slavnostně otevřena výstava s názvem Přerov včera a dnes, která prostřednictvím dobových a současných fotografií umožní návštěvníkovi nahlédnout do přerovských ulic a náměstí v různých časových obdobích.

Foto: Lucie Mazáčová

Výstava Muzea Komenského v Přerově, p.o.

Článek

Město Přerov v posledních dvou stoletích několikrát radikálně změnilo svou tvář. První jeho výrazná proměna nastala po zavedení železnice v roce 1841. Dopravní spojení s okolním světem umožnilo průmyslový rozvoj do té doby malého hanáckého města. Přerov se začal rozrůstat, měnila se skladba jeho obyvatelstva, vznikaly nové obytné čtvrti.

Většina veřejných reprezentativních budov města byla postavena od 70. let 19. století do první světové války. Jednou z nejvýraznějších je budova gymnázia z roku 1877 v ulici Komenského nebo Městský dům z roku 1897 na dnešním náměstí T. G. Masaryka. Řada ze staveb byla později - v době válečných let - zničena. Mnohé budovy byly v 60. letech 20. století zbourány.

Poslední radikální proměnou Přerov prošel v 70. a 80. letech 20. století. V období socialismu byla realizována rozsáhlá panelová výstavba. Zmizely celé bloky starých, často zajímavých domů a místo nich se vztyčily do té doby v Přerově neexistující domy výškové, které daly městu novou tvář. Byla postavena rozsáhlá sídliště, vzniklo několik nových základních škol, byl vybudován krytý bazén, kino Hvězda nebo také obchodní dům Prior. Město tak získalo současnou podobu. Po roce 1989 zkrásnělo rozsáhlou opravou, a to jak staré bytové zástavby, tak renovací panelových domů.

Do starých přerovských ulic však můžeme naštěstí nahlédnout prostřednictvím dobových fotografií i dnes. Středem pozornosti většiny fotografů, profesionálů i amatérů, bylo často centrum města. Vděčným objektem snímků se stalo také Horní náměstí se zámkem, Žerotínovo náměstí a přilehlé ulice. Porovnáním historických fotografií se současnými snímky fotografky přerovského muzea BcA. Ivety Juchelkové tak můžeme poznat, jak vypadal Přerov včera a dnes.

Slavnostní vernisáž výstavy, kterou finančně podpořilo Statutární město Přerov, se uskuteční ve čtvrtek 16. května v 17.00 hodin v přerovském zámku.

Záběry starých přerovských ulic i jejich současnou podobu si návštěvníci mohou společně s kolekcí historických fotografických přístrojů prohlédnout v prostorách muzea až do 6. října letošního roku.

Další informace:

Další informace:Mgr. Šárka Krákorová Pajůrková

Další informace:Mgr. Šárka Krákorová Pajůrkováemail: krakorova@prerovmuzeum.cz

tel.: 581250539

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám