Hlavní obsah

Nová školka v Praze 13 vznikla nákladnou rekonstrukcí chátrajícího sportovního centra

Novinky, Vratislav Konečný

Demografická situace v Praze jasně ukazuje, že se rodí stále více dětí. Zatímco v minulosti se mateřské školy a další zařízení rušily, nyní se ukazuje potřeba zvyšovat kapacitu těchto zařízení. V pátek 1. září otevřeli v Praze 13 na Ovčím hájku mateřskou školu přestavěnou z chátrající budovy sportovního centra.

Foto: Archiv radnice Praha 13

Rekonstruovaná mateřská škola na Ovčím hájku

Článek

Mateřská škola "U stromu" byla otevřena po komplexní rekonstrukci. Podílela se na ní radnice městské části, jakož i Magistrát hlavního města, za využití dotace z operačního programu Praha – Pól růstu ČR a za pomoci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR. 

Moderní předškolní zařízení je určeno pro děti od dvou let věku.

Dětí přibývá

„Demografická fakta hovoří jasně. Počet obyvatel třináctky se bude i nadále zvyšovat,“ řekl starosta Prahy 13 David Vodrážka.

„Naše městská část má v porovnání s ostatními částmi Prahy nejmladší věkovou strukturu obyvatel. Máme výrazně vyšší podíl dětí do 15 let a osob do 30 let věku. Navyšování počtu míst ve školkách a školách je tedy naší prioritou. Oceňuji, že byl poměrně krátký termín realizace dodržen a 1. září jsme mohli přivítat ve školce nové žáčky,“ dodal David Vodrážka.

V čem je mateřská škola „U Stromu“ jiná?

„Prostředí, ve kterém tráví děti čas, je pro jejich zdravý tělesný i duševní vývoj velmi důležité. Na Ovčím hájku je pro děti připravena co nejvíce přátelská a „chytrá“ školka, nabitá moderními technologiemi. Stavební projekt vychází z nápaditého architektonického řešení. Vnitřní oválné multifunkční atrium dostalo prosklené zastřešení, bylo osazeno živým stromem a příjemné prostředí doplnila stěna porostlá zelenými rostlinami. Vnější prostor budovy tvoří hřiště s bezpečným povrchem a herními prvky sloužícími jak k odpočinku, tak k výuce,” informovala mluvčí radnice Prahy 13 Eva Libigerová.

„Při vstupu do školky vás uvítá recepce, která zajišťuje bezpečnost dětí, zelené živé stěny s automaticky řízenými podmínkami prostředí, zmiňované prosvětlené atrium a podlahy tlumící hluk, interaktivní tabule pro výuku a promítání pohádek, chytrá světla regulující, či naopak podporující sluneční paprsky procházející světlovody ve stropě – to vše vytváří novou mateřskou školu ojedinělým projektem,” dodala mluvčí.

Ve škole je zapsáno celkem 102 žáčků. Školka má pět tříd. Tři z nich jsou určeny dětem od 2 - 3 let a dvě z tříd pak patří 3 - 6letým dětem, kterým se věnují nejen pedagogové a další zaměstnanci, ale také chůvy mající na starosti ty nejmenší.

Zařízení má svou vlastní kuchyni, která klade důraz na vaření podle zásad zdravé výživy. .

Významná pomoc magistrátu

Projekt nové mateřinky byl samozřejmě nákladnou záležitostí „Jsme si vědomi toho, že Praha všeobecně trpí nedostatkem míst ve vzdělávacích zařízeních. Proto se snažíme z finančních prostředků města maximálně podpořit výstavbu či rekonstrukci prostor určených vzdělávání dětí a mládeže. V Praze 13 i díky naší investici vznikla krásná, moderní školka,“ řekla primátorka hl. města Prahy Adriana Krnáčová.

Reklama

Výběr článků

Načítám