Hlavní obsah

Nová prohlídka zámku zavede děti do světa skřítků

Novinky, Jana Digrinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu v podvečer 31. srpna se na zámek v Mníšku nastěhují různí skřítkové, skřeti a trpaslíci. Někteří hlídají vstup do zámku, někteří se zabydleli v jídelně mezi nádobím, jiní v krbu či mezi knížkami, nebo dokonce v koši na odpadky.

Foto: Anna Čelouchová

Na mníšeckém zámku se děti dobře baví. Teď připravuje zámek pro děti nový program a to 31. srpna během Hradozámecké noci.

Článek

Jsou hodní i zlí, milí i oškliví, někteří škodolibí a lumpačiví a jeden skřet dokonce opravdu skrz naskrz zkažený.  

Putování za skřítky bude trochu tajemné. Nemají příliš rádi veřejnou pozornost, a proto se lidem neradi ukazují. I na zámku si je budeme muset najít. Budeme vstupovat do jejich říše, nesmíme je tedy nijak popudit ani rozzlobit. To bychom si potom nějakého škodolibého skřítka mohli donést domů a to nikdo nechce.  

Třeba takový Kredencovník. Z toho by určitě žádný kuchař radost neměl. Zabydlí se v kuchyni mezi nádobím a páchá vylomeniny. Přehazuje příbory, schovává talíře a nenápadně je rozbíjí. Není to na nich na první pohled vůbec poznat a talíře se pak rozpadnou, až když se na nich nese horká polévka. Zbavit se takového skřítka záškodníka je téměř nemožné.

A což teprve, když se spřáhne s Plivníkem. To pak zaútočí nejen na nádobí, ale i na jídlo ve spíži. Zejména plivník vyžaduje z každého jídla, které se nachází v domácnosti, tři sousta a když je nedostane, sám si je obstará. A pak to doma vypadá, že se k vám nastěhovaly myši.

Myši ani poťouchlé skřítky doma nikdo mít nechce, a tak vás zveme, přijďte se za skřítky na skřítkovskou prohlídku podívat na konci prázdnin na náš zámek. Při prohlídce navštívíte zámeckou jídelnu, salónky, knihovnu a pracovnu a rádi vás pozveme také do našeho Kouzelného sklepení a na výstavu módy na panenkách.  

Ten, kdo by litoval, že žádného skřítka nemá, si přece jen bude moci nějakého odnést domů.

Stačí, když zajdete do našeho výtvarného ateliéru, kde si můžete, pod vedením zkušené lektorky, nějakého skřítka sami vyrobit. Jen tak budete mít jistotu, že ten váš skřítek nebude zlobivý a zákeřný, ale milý přítel a ochránce celé rodiny.  

Dětské skřítkovské prohlídky je nutné rezervovat na tel. čísle 318 590 261. Přijďte za novým zážitkem. Už se na vás moc těší skřítkové i naše veselé průvodkyně, které vás budou zámeckými komnatami provázet.

Reklama

Výběr článků

Načítám