Hlavní obsah

Noc kostelů na severu již podeváté, k návštěvě zve 209 míst

Novinky, Kristýna Solničková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 25. května otevřou své dveře stovky kostelů, kaplí a modliteben po celé České republice. Bude probíhat již desátý ročník akce Noc kostelů. Více než dvě stovky objektů bude možné navštívit také na území litoměřické diecéze.

Článek

Litoměřická diecéze se k mezinárodnímu ekumenickému projektu Noc kostelů připojuje devátým rokem. Smyslem akce je umožnit veřejnosti setkání s křesťanstvím, jeho poznání především prostřednictvím hudby, architektury, umění či liturgie. Programy připravují dobrovolníci z farností, občanských sdružení a dalších institucí.

Většina míst nabídne program od večerních hodin do půlnoci. Někde však začne Noc kostelů již dříve a připraveny jsou i speciální dopolední programy pro školy, které je ale potřeba předem objednat. Školní kolektivy se mohou těšit na prohlídky například v Litoměřicích v kostele Všech svatých, v Jablonci nad Nisou v kostele sv. Anny, v Bitozevsi, Nehasicích a Semilech. Dva objekty pak budou otevřeny v jiných termínech - 24. května (Velemín) a 26. května (Velenice).

Letošní ročník opět přinese mnoho zajímavostí. Zpřístupněn bude po desítkách let kostel v Žibřidicích, zcela výjimečně si lze prohlédnout nově vybudovanou kapli v domě bratří františkánů v Liberci-Ruprechticích.

V Mladé Boleslavi je pro děti připraven putovní program, ve Volfarticích můžete navštívit farní mýdlárnu a v Kamenickém Šenově oslavit 300 let místního kostela. Nově budou zpřístupněny také například kostely v Podbořanech-Buškovicích či na Cínovci, v Lounech se programy zaměří na 100. výročí republiky a české kardinály v době nesvobody.

Toto je ale jen zlomek programů, které jsou letos připraveny. Jako přehledný průvodce po zapojených objektech slouží webové stránky akce (www.nockostelu.cz), které mají novou responzivní podobu. Připraveny jsou také celodiecézní brožury s jednotlivými objekty a programy. Přehled programů je také možné si stáhnout na stránkách Biskupství litoměřického - www.dltm.cz.

Děti ani letos nebudou ochuzeny o pexeso, ba naopak mohou se těšit hned na dvě. První pexeso navazuje tematicky na předchozí roky, druhé je vytvořeno jako omalovánka a děti se z něj zároveň dozví více například o liturgických předmětech. Návštěvníci si však budou moci odnést i pohlednice a další materiály.

Propagační materiály mohou být realizovány díky finančnímu příspěvku od Ministerstva kultury ČR, Libereckého kraje, Ústeckého kraje a AUTOTREND, spol. s r.o. Je však třeba poděkovat i městům a obcím, které Noc kostelů podporují na lokální úrovni.

Biskupství litoměřické opět v rámci letošní Noci kostelů vyhlašuje dvě soutěže - výtvarnou a fotografickou. Výtvarná soutěž je určena dětem do 15 let. Fotografické soutěže se mohou zúčastnit návštěvníci starší 16 let. Ceny pro vítěze věnovala společnost Český porcelán, a.s., ZOO Liberec a Biskupský pivovar u sv. Štěpána. Bližší informace naleznete na www.dltm.cz.

Noc kostelů podporují každoročně i osobnosti veřejného života. V litoměřické diecézi se akce uskutečňuje pod záštitou Mons. Jana Baxanta, biskupa litoměřického a dále pak pod záštitou hejtmanů Ústeckého, Libereckého a Středočeského kraje, radní pro kulturu Libereckého kraje, primátorů a starostů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám