Hlavní obsah

Nevidomý závodník s vodičem zvládli eXtrémní Beskydskou sedmičku

Novinky, Jana Matějíková

Beskydská sedmička letos přilákala na start i nevidomého závodníka Marka Moflara s vodičem Tomášem Novotným z týmu Eleven Mercedes Mitas. Na startu v Třinci prozradili, že sedm beskydských vrcholů chtějí zdolat v čase 22 hodin.

Foto: Jana Matějíková

Marek Moflar a Tomáš Novotný na startu závodu v Třinci

Článek

Humor na startu jim rozhodně nechyběl. V návaznosti na noční start závodu v Třinci uvedli, že se na závod moc těší a že v něm ušetří za čelovky.

Kluci jsou opravdovými borci. Závod B7 zvládli rychleji, než si stanovili. Do cíle ve Frenštátu pod Radhoštěm došli v sobotu v 18:12 hodin. Trasu závodu tedy zvládli za 20 hodin a 12 minut.  

Jak jste se poznali?

Tomáš: Byla to náhoda. Poznali jsme se na Jizerské 50, kde Marek hledal přes Nadaci Leontínka vodiče. Zkušenosti jsem neměl, ale měl jsem odhodlání, takže jsem se přihlásil. Markovi dělám vodiče už 5 let.

Marek: Je to můj první vodič v rámci triatlonových soutěží a je perfektní.

Co vás přimělo se přihlásit se do závodu B7?

Tomáš: Před třemi lety jsem viděl reportáž o B7 v televizi a před rokem ho šla kolegyně z práce. Řekl jsem si, že by to pro nás byla výzva, a když mi na stůl nenápadně položila mapu závodu, bylo rozhodnuto. Markovi jsem to vylíčil jako skvělý závod, který stojí za to vyzkoušet, a přihlásili jsme se. Nevěděli jsme, do čeho jdeme.

Marek: Tomášovi věřím, takže jsem souhlasil.

Co bylo nejtěžší?

Marek: První čtyři kopce byly v pohodě, pak ale přišly na řadu kamenité úseky a ty já nemám moc rád, protože noha se v nich lehce zvrtne. Musím tady být hodně opatrný a náročné to je i pro Tomáše, který mě musí fakt dobře vést a upozorňovat na překážky a nerovnosti.

Tomáš: Marek, i když nevidí, se hned po startu rozjel a nasadil rychlé tempo, na Lysé hoře jsme byli už před půl sedmou ráno, takže jsem ho musel brzdit. Nejhorší pro nás byly seběhy, do kopce se jde dobře, ale cesta dolů je pro mě jako vodiče i pro Marka, který nevidí, hodně náročná. 

Marek: Nejlepší na tom bylo, když mi Tomáš říkal, to je dobře, že nevidíš, co je před náma. Tak to jsem si říkal, že to sranda nebude.

Chtěli jste závod v některém úseku vzdát?

Marek: Ne, nechtěli. Na začátku jsme chtěli závod dokončit pod 22 hodin a tohoto cíle jsme se drželi. Nakonec jsme to dali ještě rychleji. Máme z toho radost.

Budete na startu i příští rok?

Marek: Musím říct, že závod je opravdu extrémní. Teď pár hodin po závodě si to moc neumím představit, ale časem to možná přehodnotím. Každý kdo závod absolvuje, si zaslouží obdiv, protože je to dřina. Musím ale říct, že jsem byl na několika prestižních závodech i v zahraničí a taková atmosféra jako je tady na Beskydské sedmičce jsem nikde nezažil. Bylo to úžasné.

Jaké máte plány do budoucna?

Marek: Pár dní budeme regenerovat a pomalu se připravovat na další velkou výzvu, a tou je Iron Man v Barceloně, který nás čeká už za 4 týdny.

Tomáš: Budeme zase naplno trénovat, to znamená minimálně dva krát týdně hlavně plavat a běhat a Marek má k tomu ještě jízdu na cyklistickém trenažéru.    

O průběhu Beskydské sedmičky přinesla rubrika Vaše zprávy informace v tomto příspěvku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám