Hlavní obsah

Nenápadné městečko nad řekou Jizerou se pyšní barokními skvosty

Novinky, Jan Řehounek

Trochu stranou turistického ruchu na Mladoboleslavsku leží městečko Horky nad Jizerou. Zcela jistě neoprávněně, neboť leží v půvabné krajině Pojizeří a může se pyšnit několika krásnými památkami, mezi nimiž vyniká místní kostel, zejména díky interiérové sochařské výzdobě.

Foto: Jan Řehounek

Horky nad Jizerou

Článek

Při brodu přes Jizeru vznikla v raném středověku osada Brodce, z jejíž pravobřežní části se postupem doby odtrhla osada druhá. Jelikož se rozkládala na kopci, ostrohu mezi Bezenským potokem a Jizerou, dostala někdy v 15. století jméno Horky.

O rozvoj obce, v době třicetileté války téměř zcela zničené, se zasloužil na počátku 18. století František Mikuláš Hartman z Klarštejna. Za jeho panování byl na místě dřívějšího dřevěného kostelíka postaven barokní kostel svatého Mikuláše. Renesanční zámek, stojící na místě původní dřevěné tvrze, byl barokně přestavěn, zůstala z něj pouze čtyřboká kamenná věž. 

Zámek včetně velkostatku přešly v roce 1933 do majetku Josefa Hégra, ředitele pražské exportní společnosti. Za druhé světové války užívala zámek německá armáda, v roce 1945 Rudá armáda a po jejím odchodu byl zámek Hégrově rodině vyvlastněn. V roce 1951 v něm byla zřízena zemědělská škola.

K navrácení majetku rodině Hégrů došlo v roce 1995. Zámek a další stavby jsou však i nadále užívány Středním odborným učilištěm a Střední odbornou školou (gastronomie, cestovní ruch a zemědělství).

Krásnou dominantou vypínající se nad zámkem je kostel svatého Mikuláše. První zprávy o něm pocházejí již z roku 1357. Současná barokní podoba je ale z let 1723 až 1725 a vtiskl mu ji mladoboleslavský stavitel italského původu Mikuláš Rossi. Vedle tesařů z Benátek nad Jizerou a Lysé nad Labem a klempíře z Mladé Boleslavi se na umělecké výzdobě kostela podílel i slavný sochař Matyáš Bernard Braun. Je autorem oltářů, kazatelny a několika soch.

Při úpatí schodiště, které vede ke kostelu, stojí rotundovitá pozdně barokní kaple Narození Páně, kterou dal v roce 1762 postavit místní farář František Rüppel. Pozornost vzbuzuje zdobená biskupská koruna na vrcholu její věžičky.    

Reklama

Výběr článků

Načítám