Hlavní obsah

Nemocnice v Bohumíně zeštíhlí internu, prostory chce poskytnout seniorům

Novinky, Lucie Balcarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na jeden rok zeštíhlí interna Bohumínské městské nemocnice. Dvě stanice se dočasně sloučí v jednu a ze čtyřiačtyřiceti lůžek zůstane pacientům k dispozici dvaadvacet. Volné prostory plánuje nemocnice od dubna poskytnout Domovu Jistoty, který pečuje o seniory a postižené.

Foto: Pavel Čempěl
Článek

Cílem je snížit náklady na provoz interny, jejíž lůžka nebyla plně využívaná, a současně zajistit klientům Domova Jistoty dostupnou a okamžitou lékařskou péči.

O restrukturalizaci interny uvažovala nemocnice už delší dobu. „Snažíme se přizpůsobovat aktuální poptávce ze strany pacientů. Investovali jsme statisíce korun do nového vybavení, osvětlení sálů, operačních lůžek a podobně. Na druhou stranu si nemůžeme dovolit mít poloprázdné oddělení. Proto jsme se rozhodli, že sloučíme dvě stanice interny do jedné a snížíme počet lůžek o polovinu. Tato změna se pacientů nijak nedotkne a je logickým krokem vzhledem k personálu i úhradám,“ uvedl ředitel nemocnice Kamil Mašík.

Jak podotkl, léčba na menším počtu lůžek bude efektivnější. „Sestry nebudou muset sloužit tolik přesčasových hodin, navíc se nám podařilo zajistit nového lékaře a posílit tak tým internistů. To považujeme za úspěch, protože pracovní trh ve zdravotnickém oboru je dlouhodobě problematický, jak u lékařů, tak i u sester. Je jich nedostatek,“ posteskl si ředitel.

Zeštíhlením interny se uvolní celé jedno patro v nemocniční budově. Od dubna jej proto bude pravděpodobně využívat na jeden rok krajské zařízení Domov Jistoty, který pečuje o seniory a postižené. To dočasně potřebuje náhradní prostory pro své klienty. Pouští se totiž do velké rekonstrukce své budovy a hrozí, že v Bohumíně nesežene náhradní prostory a bude muset seniory přesunout mimo město.

„Tito lidé nejsou bráni jako pacienti, jsou to klienti sociální služby. Nicméně často potřebují lékařskou péči. Pokud by získali zázemí v areálu nemocnice, měli by ji okamžitě k dispozici přímo na místě. Jejich rodiny a příbuzní by nemuseli cestovat mimo město,“ vysvětlil místostarosta Bohumína lgor Bruzl s tím, že nemocnice by tak získala příjem z pronájmu.

„K definitivní dohodě mezi nemocnicí a krajem řízeným poskytovatelem sociálních služeb schází doladění detailů smlouvy, která by měla být pro obě zařízení výhodná,“ dodal Bruzl.

Restrukturalizace interny nemusí být podle vedení nemocnice trvalá. Pokud se poptávka po výkonech ze strany pacientů zvýší, nemocnice je připravená počet lůžek opět navýšit. „My ta lůžka nerušíme definitivně, jen je na určitou dobu chceme poskytnout někomu jinému,“ doplnil ředitel nemocnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám