Hlavní obsah

Nemocnice Na Bulovce koordinuje Evropský den melanomu v ČR

Novinky, Martin Šalek

V pondělí 14. května od 7.00 do 15.30 si mohou zájemci na Dermatovenerologické klinice 2. LF UK a Nemocnice Na Bulovce v Praze nechat bez objednání vyšetřit pomocí digitálního dermatoskopu pigmentové skvrny a znaménka.

Foto: Martin Šalek

Lze očekávat, že čekárny dermatologických ordinací budou v pondělí 14. května plné pacientů, kteří pochopili důležitost a účinnost správné prevence.

Článek

Zároveň mohou anonymně vyplnit minidotazník, který se bude ptát na jejich návyky - opalování, návštěvu solárií apod. Koordinátorkou Evropského dne melanomu v České republice je přednostka Dermatovenerologické kliniky 2. LF UK a Nemocnice Na Bulovce Prof. MUDr. Jana Hercogová, CSc, která je zároveň předsedkyní České akademie dermatovenerologie. Vyplněné dotazníky z celé ČR se proto následně zkoncentrují v Nemocnici Na Bulovce, kde je lékaři zpracují. Díky získaným datům pak lépe odhadnou skupiny ohrožené melanomem.

„Každoroční akce Evropský den melanomu vznikla, aby upozornila veřejnost na rizika této choroby. Jako specialista dermatolog a zároveň ředitel Nemocnice Na Bulovce jsem rád, že je to právě naše nemocnice, která v této důležité prevenci hraje hlavní roli,“ řekl ředitel nemocnice MUDr. Petr Zajíc, MBA.

Maligní melanom stále zůstává jedním z nejčastějších zhoubných nádorů, jehož incidence se stále zvyšuje zejména u mladých lidí, nejvyšší nárůst je pozorován u žen ve věku 10 až 29 let. Nicméně je nejsnáze detekovatelným nádorem. V ČR na maligní melanom ročně zemře kolem 300 osob.

I proto lze letos očekávat, že čekárny dermatologických ordinací a klinik budou v pondělí 14. května během Evropského dne melanomu plné pacientů, kteří pochopili důležitost a účinnost správné prevence, kterým je právě vyšetření mateřských znamének.

Za 11 uplynulých ročníků Evropského dne melanomu v ČR bylo již vyšetřeno více než 45 tisíc osob. Cílem dermatologů je odhalit maligní melanom včas, tedy ve stadiu, které je prognóza léčitelnosti právě s opačnou i vyšší úspěšností než u zmiňovaného případu. Včasná diagnostika znamená lepší prognózu a krédem všech dermatologů je, že žádný pacient by neměl na melanom zemřít.

Další informace zde

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám