Hlavní obsah

Největším magnetem jediného německého národního alpského parku je Orlí hnízdo

Novinky, Jana Vančatová

Kdo žije v kotlině mezi Jizerskými horami a Ještědem, považuje se za horala. Časem jsem zjistila, že na Vysočině a Šumavě jsou zimy mnohem náročnější než na našem severu. V porovnání s Fatrou a Tatrami se naše hory začaly měnit v kopečky, nakonec přišly Alpy; slovo hory dostalo jiný rozměr.

Foto: Jana Vančatová

Bude-li vám přát počasí, nebudete se moci nabažit výhledů na okolní velikány..

Článek

Při jednom z alpských výletů jsem navštívila kouzelné místo v Bavorských Alpách Kehlsteinhaus (známé jako Orlí hnízdo) a Berchtesgadensko. Výlet to byl krátký, ale rozhodně mě přesvědčil, že se musím ještě vrátit.

Do Berchtesgadenu dorazíte po necelých pěti hodinách cesty z Prahy. Samotný příjezd nemohl mít lepší kulisu. Z ranní mlhy se začaly vynořovat vrcholy jediného německého alpského národního parku Berchtesgaden.

Již od Linze obzor lemují rozeklané štíty rakouských Alp, když se začnete vnořovat do berchtesgadenského údolí, obklopí vás mohutné masívy, překonávající výškový rozdíl i více než 2000 metrů. Oblast byla připojena k Bavorsku před více než 200 lety, je obklopena téměř ze všech stran rakouským územím.

Nejčastějším turistickým cílem je Kehlsteinhaus nacházející se ve výšce 1834 m n. m. Je jednou z více než desítky horských chat a salaší národního parku, rozhodně však díky historickým souvislostem je nejznámější.

Byl vystavěn v rekordně krátké době 12 měsíců v letech 1937 - 1938 jako dárek NSDAP Hitlerovi k jeho 50. narozeninám. Několik tisíc dělníků pracovalo na megalomanském projektu v rekordním pracovním tempu, logistika byla propracována do nejmenších detailů, vše bylo podřízeno datu vůdcových narozenin.

Samotná chata není příliš rozlehlá, ale aby byl přístup k ní co nejpohodlnější, byla ve skále vybudována 7 km dlouhá cesta s 5 tunely překonávající převýšení 800 metrů. Přístup do samotné chaty vede z horního stanoviště 124 metrů dlouhým tunelem k výtahu překonávajícímu posledních 124 výškových metrů přímo do Orlího hnízda. Celá stavba včetně přístupových cest stála 30 miliónů říšských marek. Paradoxem je, že Hitler zde pobýval pouze několikrát, bál se výšek, navíc chata nebyla určena pro přenocování.

Kehlsteinhaus se největšího rozkvětu dočkal až díky turistice v poválečné historii. Patří k největším magnetům oblasti, přístupný je pouze v letní sezóně od dubna do konce října. Cesta úzkou horskou silničkou trvá skoro 20 minut, postupně se vám začnou otevírat nečekané výhledy na okolní velikány; z údolí není skoro vidět a štíty vypínající se za ním spatříte až po výstupu na vrchol.

Po horské silnici jezdí pouze speciální autobusy, v ceně zpáteční jízdenky je i jízda výtahem. Po hřebeni vede okružní stezka, podle ukazatelů trvající 1 hodinu 15 minut, ale v tomto čase je započtena i velká rezerva pro nekonečné výhledy.

Jako Orlí hnízdo je místo známé zejména mimo Německo. Pojmenovali jej tak američtí letci, když bombardovali Hitlerovu základnu SS, která byla v údolí; od původního záměru zničit i Kehlsteinhaus naštěstí upustili.

V chatě je dnes restaurace, volně přístupná, naleznete zde pouze informace spojené s její výstavbou. Dokumenty související s NSDAP se nacházejí v Dokumentačním centru nedaleko dolní stanice autobusu. Pokud je dobré počasí a jste zdatní turisté, pěší výstup na vrchol trvá okolo dvou hodin.        

Reklama

Výběr článků

Načítám