Hlavní obsah

Nejtvrdší hasiči opět vybíhali schody na Bolt Tower v Dolní oblasti Vítkovice

Novinky, Josef Zajíc

V sobotu v 10 hodin odstartoval primátor města Ostravy Tomáš Macura spolu s ředitelem Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje plk. Vladimírem Vlčkem a náměstkyní hejtmana MSK Jarmilou Uvírovou adrenalinovou a náročnou soutěž hasičů TFA Ostravská věž 2017.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 3.9.2017 Soutěž TFA Ostravská věž 2017. První úsek, běh s požárními hadicemi.

Článek

Soutěž zorganizoval Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje spolu s Dolní oblastí Vítkovice, Moravskoslezským krajem, statutárním městem Ostrava, Českou asociací hasičských důstojníků a Sportovního klubu HZS MSK. 

Náročná a adrenalinová soutěž pro profesionální i dobrovolné hasiče byla v Ostravě zorganizována již popáté. K soutěži TFA (Toughest Firefighter Alive) Ostravská věž 2017 - Nejtvrdší hasič přežije se přihlásilo 66 mužů a 3 ženy v kategorii profesionálů a dobrovolníků podle věkových kategorií, které jsou dány pravidly. 

Přihlášení hasiči museli absolvovat za sebou čtyři úseky a v každém úseku plnit disciplíny, které vycházejí z běžného hasičského pracovního života. Účastníci, závodili v kompletní zásahové výstroji a výzbroji, včetně tlakové láhve.  Po odstartování prvního úseku plnili tyto disciplíny: 

1. úsek - a) disciplína: běh s požárními hadicemi na vzdálenost 80 metrů, b) disciplína: sbalení hadic a vložení do boxu.

2. úsek -  a) disciplína: Hamer box- kladivem o váze 10 kg, 100 x uhodit do překážky/ 40x ženy.  b) disciplína: Tunel - uchopení dvou 20 kg kanystrů a proběhnout sníženým tunelem tam a zpět, c) disciplína: Figurína: uchopit figurínu 80 kg vážící a odvléct na vzdálenost 70m, d) disciplína: vyšplhat se pomocí lana na překážku 2,5 metrů/ ženy pomocí žebříku, po překonání seskočit.

Tento úsek byl nejtěžší a mnozí bariéru nepřekonali nebo nesplnili časový limit 5,00 minut.

3. úsek - a) disciplína: uchopit dvakrát žebřík/ ženy jen jeden a uložit na určené místo, b) disciplína: přenést dva kanystry, c) disciplína: vyběhnout po schodech na vyvýšené místo a vytáhnou sbalenou proudnici, d) disciplína - seběhnout nasadit proudnici a ukončit činnost.

4. úsek - Výběh do desátého poschodí Bolt Tower.

Závodníkům se sčítaly čisté časy z jednotlivých úseků. Odpočinek mezi jednotlivými úseky byl 5 minut.

Absolutním vítězem soutěže TFA Ostravská věž 2017 - Nejtvrdší hasič přežije se stal Petr Moleš, který trať absolvoval za 6 minut 14,5 sekundy. V kategorii žen zvítězila Blanka Krčálová - 7:29,3.

Vítězové kategorií: A : Petr Moleš - 6,14,5, B: Roman Viej - 38,6, C : Daniel Kouřil - 8:01,0, D: David Pašek - 7:06,0.

V kategorii žen závodily tři nejtvrdší ženy. 1. Blanka Krčálová - 7:29,3, 2. Nikola Štefek - 9:00,8, 3. Nikola Stolařová - 9:17,6.

Pořadatelé pro děti a diváky připravili také doprovodné soutěže. Děti soutěžily v mini závodě Nejtvrdší hasič a mohly se vyřádit na skákacím hradě. Městská policie Ostrava připravila ve čtyřech cyklických ukázkách, jak trénují a pracují s 12 služebními koňmi.

Závod byl ukončen rozdáním cen nejlepším ve všech vyhlášených kategoriích a společným fotografováním. Ředitel soutěže Miroslav Šín mohl být spokojen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám