Hlavní obsah

Nejstarší domažlický park v letním kině projde úpravou

Novinky, Alena Lochmannová

Zeleň v areálu letního kina v Domažlicích je považována za nejstarší park ve městě. Některé stromy jsou již ale přestárlé, jiné zase poničila větrná smršť před dvěma lety. Vedení města nyní rozhodlo o celkové revitalizaci parku. Úpravou prochází i kino Čakan, které se divákům otevře v listopadu.

Foto: Město Domažlice

Areál letního kina v Domažlicích čeká kompletní revitalizace.

Článek

V polovině září ukončilo letošní sezónu letní kino v Domažlicích, kam si na promítání pod širým nebem našlo během letních měsíců cestu více lidí než v předešlých letech.

„Po zahájení digitální projekce v letním kině zaznamenáváme nárůst počtu diváků. Zejména proto, že můžeme promítat filmové premiéry a čerstvé tituly. Letní kino letos navštívilo 3803 platících diváků. Na promítání televizních Večerníčků, které jsme pořádali v rámci mediálního partnerství s Českou televizí a vstup byl zdarma, přišlo na 600 malých a velkých diváků,” upřesnil ředitel MKS v Domažlicích Kamil Jindřich.

Nyní čeká areál letního kina kompletní revitalizace. „Oslovili jsme odborného certifikovaného arboristu a chtěli jsme, aby prověřil stav stromů z hlediska jejich bezpečnosti,” vysvětlil Jindřich.

Přírodní prostředí amfiteátru totiž původně patřilo k areálu bývalé střelnice ostrostřelců, kteří zde působili od roku 1838. Dlouhou dobu zde byl jediný městský park vyhledávaný k setkávání i rodinným vycházkám. Letní kino tak, jak jej známe dnes, bylo slavnostně otevřeno 8. srpna 1959. Zeleň v areálu nejvíce utrpěla před dvěma lety, kdy se nad Domažlicemi prohnala větrná smršť a několik stromů polámala.

„Specialista Tomáš Radovan Ridel vypracoval plán péče o zeleň a vyznačil, které dřeviny je třeba upravit, a které vykácet. Doporučil tvarovací, omlazovací a výchovné řezy. Některé zásahy povedou k regulaci růstu některých dřevin,” shrnul místostarosta města Stanislav Antoš, který ještě dodal, že kácení se nedotkne vzrostlých stromů, jež jsou v areálu právě ještě z doby ostrostřelců, ale spíše menších nevhodně vysázených dřevin.

Domažličtí radní uložili Domažlickým technickým službám provedení potřebných zahradních prací do 31. března příštího roku.

Co se týká filmového promítání v Domažlicích, milovníci kinematografie si budou muset nyní na filmové novinky a trháky počkat do listopadu, kdy se opět otevře digitalizované kino Čakan, které nyní prochází rekonstrukcí v rámci oprav MKS.

„Kino Čakan bude nyní na několik týdnů uzavřeno. Probíhaly zde mimo jiné stavební práce na spojovacím schodišti mezi kinem a malým sálem, kde se nyní mění dispozice prostoru pro občerstvení. Otevření kinosálu je naplánováno na začátek listopadu, kdy krátce nato Domažlice poprvé navštíví filmový festival Juniorfest. Další etapa rekonstrukce, která se bude týkat vzduchotechniky a interiéru, proběhne při letní odstávce v roce 2016,” vysvětlil Jindřich.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám