Hlavní obsah

Nejlepší učitelku němčiny mají v Plzni

Novinky, Alena Lochmannová

Vítězkou prestižní celonárodní soutěže o nejlepšího českého učitele němčiny (Deutschlehrerpreis 2013/2014) se v kategorii středních škol a gymnázií stala Mgr. Hana Kubálková z Plzně.

Foto: Goethe-Institut

Dlouholetá pedagožka Střední odborné školy obchodu, užitého umění a designu převzala své ocenění na půdě německého velvyslanectví.

Článek

Dlouholetá pedagožka Střední odborné školy obchodu, užitého umění a designu převzala v druhé polovině června své ocenění na půdě německého velvyslanectví.

Plzeňská učitelka Hana Kubálková, která němčinu učí západočeské žáky již téměř čtvrt století, zvítězila s dlouhodobým vzdělávacím projektem Heraus mit der Sprache! Ten kromě vlastní výuky jazyka posiluje i kulturní a sociální vazby, neboť žáci mohou v jeho rámci realizovat svou praxi v německých společnostech a úzce spolupracovat s pestrou paletou partnerských škol.

„Výuka němčiny je komplexní činnost, která klade důraz na mezinárodní kontakty, na praxe, pobyty, poznávací programy, společné vzdělávací projekty s německými žáky. Nejvíce a dlouhodobě spolupracujeme s naší partnerskou školou Stoy-Schule v durynské Jeně. Dále máme kromě bavorského Řezna a švýcarského Winterturu, což jsou partnerská města Plzně, partnery ve Vídni, v Salzburgu, v Berlíně… Vždy jde o to, jaký obor naši žáci studují. Například Berlín je atraktivní pro naše výtvarníky a studenty, kteří se zabývají designem a uměním,” vysvětlila Mgr. Kubálková.

„Soutěž o nejlepšího učitele německého jazyka se letos konala podruhé, a to v rámci kampaně Šprechtíme,” komentoval Berthold Franke, ředitel pražského Goethe-Institutu, jenž se do soutěže zapojil jako jedna z pořádajících organizací.

V celonárodní soutěži určila mezinárodní porota vítěze ve dvou kategoriích. Zatímco oceněným v kategorii středních škol a gymnázií dominovala Plzeňačka Hana Kubálková, nejvyšší vavříny v kategorii škol základních si vysloužila Lucie Čechová ze ZŠ a SŠ Lingua Litoměřice. Ta angažovala své žáky do projektu rasende Schüller.

Reklama

Výběr článků

Načítám