Hlavní obsah

Nejlepší jezdci voltiže se sjedou do Albertovce

Novinky, Lenka Hatlapatková

Nejúspěšnější týmy voltiže z celé země se o víkendu sjedou do hřebčína Albertovec na Opavsku, kde bude v sobotu 27. i v neděli 28. září probíhat mistrovství české republiky v této divácky velmi atraktivní disciplíně.

Foto: Petr Videnka
Článek

Nevíte, co si přesně pod voltiží vybavit? Při voltiži závodníci předvádějí gymnastickou akrobacii na neosedlaném koni, který cválá.

Po oba soutěžní dny bude probíhat zápolení jednotlivců, skupin a dvojic různých věkových skupin v povinných a volných disciplínách. Návštěvníci budou moci zhlédnout akrobacii na koni od nejmenších čtyřletých dětí až po téměř profesionály. Svou účast již potvrdila zhruba stovka reprezentantů z osmi klubů z různých koutů České republiky od západu po východ.

Všichni předvedou jak povinnou sestavu, tak posléze přijde na řadu, pro diváka gurmánská volná disciplína. K největším favoritům patří pořádající klub JK Voltiž Albertovec, TJJ LUCKY Drásov a TJ Slovan Frenštát pod Radhoštěm. A právě reprezentanti Albertovce představí v neděli divákům dokonce svou sestavu, s níž se probojovali do finále letošních světových jezdeckých her v Normandii.

Voltiž je náročný a pro diváka velmi adrenalinový a esteticky půvabný sport. Je charakterizován jako gymnastická akrobacie na neosedlaném koni, který cválá. Voltiž je jedinou jezdeckou disciplínou, ve které má Česká republika mistra světa, a přesto je „sportovní popelkou“ bez výrazné podpory státu.

Všechny děti v oddílu JK Voltiž Albertovec ve věku od 4 do 20 let prochází v přípravě kombinací gymnastiky, posilovny, baletu a tance, a i přes mrazivé počasí absolvují pravidelné tréninky a víkendová soustředění na koních. Na prvním místě je u dětí péče o koně, poté se věnují sportu.

Voltiž má v Albertovci již 30letou tradici a cvičenci tohoto klubu jsou několikanásobnými mistry České republiky, pravidelnými účastníky mezinárodních závodů, mistrovství Evropy pravidelně od 2008. Letos poprvé se tým tohoto klubu nominoval dokonce na Světové jezdecké hry (tzv. jezdeckou olympiádu), která se konala v Normandii.

Členskou základnu voltižního oddílu v Albertovci představuje 25 dětí od 4 do 18 let a roste každým dnem. Dětem se ve svém volném čase a bez finančních nároků věnují dva trenéři, kteří jsou zároveň lonžéry koní. Všichni se pravidelně třikrát týdně účastní tréninků a pečují o čtyři voltižní koně.

Reklama

Výběr článků

Načítám