Hlavní obsah

Nejen na Tatru láká Kopřivnice. V nabídce má od letoška i Bezručovu vyhlídku

Novinky, Josef Zajíc

Kopřivnice a její okolí nabízí vycházky nejen do přírody, ale i do zajímavých míst přímo ve městě. Jedním z nich je nově zbudovaná Bezručova vyhlídka přímo nad Kopřivnicí.

Foto: Josef Zajíc

Bezručova vyhlídka nad Kopřivnicí na kopci Brdy. 4.11.2012

Článek

Kopřivnice je obklopena přírodními krásami. Jednou ze tří vyhlídek na město a široké okolí je nově postavená Bezručova vyhlídka. Byla slavnostně zpřístupněna letos 12. srpna.

Již v osmdesátých letech minulého století zde vyhlídka stála. Časem ji však přerostly stromy a tak postupně chátrala. Zástupcům města Kopřivnice se podařilo sehnat peníze na výstavbu nové dřevěné věže v příměstském lese na kopci Brdy. Náklady na výstavbu byly něco přes jeden milion korun. Kromě Bezručovy vyhlídky byly postaveny i dva kryté přístřešky pro turisty na Jeníkovém sedle a u Šostýnského rybníka.

Na Bezručovu vyhlídku se může jít pěšky od parkoviště u Sportovních areálů. K parkovišti je možné se dostat autem po Husově ulici. Je nutné připomenout, že se v současné době staví nový rondel na křižovatce ulic Husova, Štramberská a Štefánikova. Doprava je tam řízena semafory. Pokud se zájemci o výstup na vyhlídku dopraví do Kopřivnice vlakem, je vzdálenost k parkovišti pěšky asi jeden kilometr.

Od parkoviště se jde okolo vzácného stromu Husovy lípy až k odpočinkové lavičce. Odtud se může zdatný turista dát téměř kolmo nahoru pěšinou plnou kamenů a kořenů až k vyhlídce. Znamená to překonat 400 metrů výstupu s převýšením okolo 110 metrů. Pak stoupání není již tak prudké a po dalších 160 metrech je již k vidění dřevěná, 13 metrů vysoká věž.

Po zdolání 45 schodů čtyřmi podlažími se turistovi naskytne výhled západním směrem na Kopřivnici a okolí. Je možné vidět protilehlou rozhlednu na Bílé hoře a o kousek vlevo i Vápencový lom. Pravdou je, že pro vysoké stromy a okolní kopce je výhled právě jen jedním směrem.

Zpět je možné jít již mírnější pěšinou údolím potoka, který končí právě u parkoviště. Návštěvník se odtud může podívat na zříceninu hradu Šostýn, o jehož historii informuje turistická tabule, nebo se rozhodnout navštívit místní Technické muzeum, kde jsou ukryty automobilové skvosty značky Tatra.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám