Hlavní obsah

Nejen borůvkové hody. Prázdniny pod Pradědem nabízejí mnohem více

Novinky, Boris Keka

Praděd, nejvyšší hora Moravy, láká k návštěvě po celý rok. Okolí, především pak horské lázně Karlova Studánka a údolí Malé Morávky a Karlova pod Pradědem, dlouhodobě vykazuje nejvyšší kvalitu čistoty vzduchu v celé střední Evropě. Dýchejte z plných plic a užívejte si na některé z mnoha letních akcí.

Článek

Tradičním návštěvnickým vrcholem v Malé Morávce a v Karlově pod Pradědem jsou borůvkové hody, které letos proběhnout o víkendu 17. a 18. srpna již po osmnácté. Místní restauratéři se předhánějí v nabídce jídel z borůvek či s borůvkami, u návštěvníků však stejně vítězí borůvkové knedlíky. V jejich pojídání se soutěží v obecním parku, kde je také nejvíce prodejců borůvkového sortimentu.

V nabídce nechybí borůvkové pivo a limonáda, letošní novinkou bude borůvkový cider a borůvkové víno. Borůvky budou doslova všude: v jogurtech, zmrzlině, koláčích, buchtách, trubičkách, marmeládách či omáčkách, ale třeba také v kombinaci se sýrem či zvěřinou, nebo jako součást čatní v hamburgeru se pštrosím masem.

„Letos chceme dát návštěvníkům borůvkových hodů důvod zůstat přes noc. Přichystali jsme proto v obecním parku malý hudební festival, na kterém zahraje olomoucká kapela The Slobs, ostravští Easy Steps a Světlo a také energický jihoafrický písničkář Gerald James Clark. Sláva našich borůvkových hodů dorazila až jižní polokouli,” usmívá se organizátorka akce a místostarostka Malé Morávky Martina Brachtlová.

Milovníci borůvek z Ostravy mohou dorazit speciálním historickým vlakem, který vypraví Slezský železniční spolek. Ten se zasadil o obnovu provozu na lokální trati mezi Bruntálem a Malou Morávkou. O všech sobotách, nedělích a svátcích bude vypravovat pět párů historických vlaků, a to až do neděle 15. září. To bude zrovna v místních restauracích probíhat celovíkendový Festival řízků.

Tím ale letní akce končí. Pojďme na začátek...

V sobotu 20. července na tábořišti v Karlově pod Pradědem proběhne Karlovský maraton, celodenní program sportovních a rekreačních aktivit pro celou rodinu. Účastníci se pokusí zvládnout maratonskou trať (42,2 km) a to štafetovým způsobem a s pomocí bruslí, koloběžek a kol. Součástí akce je i otevřené Mistrovství Malé Morávky ve vaření kotlíkového guláše. Den bude zakončen taneční zábavou.

V sobotu 27. července vyrazí chodci s holemi na některou ze tří distancí (5, 12 a 25 km) v rámci 5. ročníku Nordic Walking Tour. Akci pořádají lázně Karlova Studánka.

V sobotu 3. srpna vystoupí na fotbalovém hřišti v Malé Morávce Rock Band Marcela Woodmana. Půjde o vyvrcholení celodenních oslav Dne obce, na který je vstup zdarma.

V sobotu 10. srpna proběhne v Karlově Studánce velký gastrofestival Jak šmakuje Moravskoslezsko, jehož cílem je vrátit typické regionální speciality na jídelní lístky zdejších restaurací.

24. a 25. srpna, proběhne na Kopřivné závod na horských kolech FOX Enduro Race Morávka. Na závodníky čekají náročné tratě v okolí Kopřivné i ve vedlejším karlovském údolí.

Již podvacáté vyjedou historická auta s dobově oblečenými posádkami na podhorskou jízdu veteránů Trofeo Niké. Akce začne 5. září v Ostravě a bude v dalších dnech pokračovat v Bruntálu, Malé Morávce, u Slezské Harty a v Karlově Studánce.

Pěkné prázdniny pod Pradědem!

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám