Hlavní obsah

Neděle s parními lokomotivami

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tuto neděli jsme si přivstali a vyrazili na výlet s parní lokomotivou a starými vagóny. Již v krátce po osmé hodině vyrazila souprava z pražského Masarykova nádraží směr Lužná u Rakovníka - táhla ji parní lokomotiva "Papoušek".

Foto: Jana Bečková

Papoušek v cíli

Článek

Oblaka páry a černého dýmu z komína - a odjížděli jsme. Cesta byla nádherná a po projetí Prahou a Kladnem jsem dojeli do cíle.

V Lužné se nám představily další parní krasavice a spousta atrakcí v podobě jezdících lokomotiv po muzeu. Na točně se ukázala lokomotiva "Mikádo" a také druhá s ruskými nápisy. Další jezdila po areálu s dětmi a doplňovala parní vůz jediný svého druhu na světě (k vidění na fotografii).

Akci jsme opouštěli asi po dvou hodinách a po modré značce se vydali ve směru na Rakovník. Cesta vedla kolem jednokolejky z Lužné a po sedmi kilometrech a návštěvě místa bývalého hradu Hlaváčov jsme dorazili na kraj Rakovníka. Přes centrum jsme došli až na nádraží a pak kolem Křivoklátu vyrazili lokálkou do Berouna a zpět do Prahy.

Nemusím ani podotýkat, že to byl krásný výlet spojený s turistikou. Kromě jízdy parním vlakem lze něco podobného zažít každý víkend, pokud je otevřené muzeum. Vstupné je 75 Kč pro dospělého.

Reklama

Výběr článků

Načítám