Hlavní obsah

Nedaleko Balatonu bělostně září do kraje největší buddhistická stúpa ve střední Evropě

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krajina severně od Balatonu, posetá vulkanickými kopci, připomíná na první pohled exotické oblasti. Exotikou dýchá i okolí Zalaszántó. Zatímco na mnoha jiných pahorcích se dodnes zachovaly zříceniny středověkých opevnění, úplně odlišnou stavbu objevíme na "hoře" Kovácsi-hegy u tohoto městečka.

Foto: Dana Ehlová

Pozornost v regionu severně od Balatonu zdaleka poutá bělostná stavba se zlatou špicí, zářící na všechny strany - buddhistická stúpa u Zalaszántó.

Článek

Od břehu Balatonu je to do Zalaszántó zhruba třicet kilometrů, které za jízdu autem nebo třeba na kole určitě stojí. Už první pohled na vrcholek 316 metrů vysokého kopce s názvem Kovácsi-hegy vyvolá zvláštní pocit, neboť pozornost na planině nad lesem zdaleka poutá bělostná stavba se zlatou špicí, zářící na všechny strany.   

Tajemství ještě před cílem částečně odhalí informační cedulka s nápisem BUDDHIST STUPA, umístěná před odbočkou na konci městečka. Po zdolání lesní cesty, stoupající vzhůru přírodní rezervací a po příchodu na samý vršek Kovácsi-hegy se neubráníme překvapení. Třicet metrů vysoká a dvacet čtyři metrů široká stúpa zabírá celý střed velkého prostranství a vyjímá se proti blankytně modrému nebi.

Ihned se vkrádají otázky typu: Kde se tu vzala? Kdo ji postavil a proč právě zde? Jakmile se "oklepeme" z prvního překvapení, hned vzápětí si uvědomíme nezvyklý klid. Pojďme tedy "nasát" genius loci tohoto místa a užít si chvil v blízkosti tříúrovňové buddhistické stavby s kopulí a zlatým hrotem.

Stúpa vždy symbolizuje Buddhovy myšlenky, ale i moudrost, soucit a lásku ke všem lidem. Uvnitř jsou buddhistické texty, relikvie a zde také dvacet čtyři metrů vysoký strom života.

V klidu ji obejdeme - na okolních stromech se třepotají barevné modlitební vlaječky. Dostaneme se až k širokému schodišti, které vede k velké soše vsedě meditujícího Buddhy, pocházející z Jižní Koreje. Až zdoláme schody, uvidíme u nohou malé dárky a doutnající vonné tyčinky. Pak se po směru hodinových ručiček beze spěchu vydáme třemi ochozy kolem tohoto symbolu klidu a míru... Měli bychom cítit pozitivní vliv na naši mysl.     

Až opět sestoupíme na zem, vrátíme se k faktům: Buddhistický památník v Zalaszántó vznikl z iniciativy mnicha Bop Jona, rodáka z Jižní Koreje. Pozemek na stavbu, kterou financovaly veřejné i soukromé subjekty z Maďarska, Rakouska a Jižní Koreje a podporovali tibetští mniši, věnovala maďarská vláda. Stavební práce probíhaly od března do konce září roku 1992. Po dokončení v roce 1992 byl největší v Evropě, později ho překonala stúpa ve Španělsku, ale středoevropský primát drží dodnes. 

Stavba každé stúpy je však zcela dokončena až inaugurací. V případě Zalaszántó se slavnostní ceremonie uskutečnila 17. června 1993 a stúpu míru zasvětil osobně 14. dalajláma.

Zhruba po dvaceti letech od vzniku buddhistického památníku nedaleko Balatonu vyrostla na okraji lesního porostu v jeho bezprostřední blízkosti další pozoruhodná stavba určená pro meditaci s tvary typickými pro dálný východ a vchodem odvráceným od přístupové cesty.

Až dovnitř vyzuti vkročíte, ocitnete se v jiném světě - světě klidu a míru, vyrovnanosti a moudrosti - tolik odlišném od světa, jímž jsme obklopeni.

Reklama

Výběr článků

Načítám