Hlavní obsah

Návštěvnost broumovského kláštera opět překonala šedesátitisícovou hranici

Novinky, Kateřina Ostradecká

V loňském roce si do broumovského benediktinského kláštera našlo cestu přes šedesát pět tisíc návštěvníků z Čech i ze zahraničí. Na letošní rok připravuje tato národní kulturní památka několik novinek, včetně restaurace, nové mobilní aplikace nebo interaktivní výstavy Supermarket Svět.

Foto: Kateřina Ostradecká

Národní kulturní památka, broumovský benediktinský klášter.

Článek

Prohlídkové okruhy národní kulturní památky broumovského kláštera a hřbitovního kostelíku Panny Marie přivítaly v roce 2017 přes 42 tisíc návštěvníků. Na koncerty, výstavy, divadelní představení, vzdělávací programy a další akce Vzdělávacího a kulturního centra Klášter Broumov zavítalo přes 23 tisíc lidí.

„Nejnavštěvovanějším obdobím celoročně přístupných prohlídkových okruhů je tradičně letní sezóna. Během července a srpna si klášter přišlo prohlédnout téměř osmnáct tisíc lidí. Prohlídkový okruh nabídl kromě každodenních prohlídek Zaostřeno na Baroko a Život v klášteře další zajímavé akce, které lákaly návštěvníky. Mimo sezónu to byly prohlídky Klášterem od sklepa po půdu, které umožnily nahlédnout do běžně nepřístupných míst, v letních měsících Noční a Noční hrané prohlídky, tematicky zaměřené na baroko,“ uvedla Dana Černotová, vedoucí prohlídkových okruhů.

Novinkou prohlídkových okruhů letos budou prohlídky Klášterem od sklepa po muzeum, spojené s komentovanou prohlídkou Muzea Broumovska, které sídlí v klášteře. Návštěvníci při nich uvidí sklepní a půdní prostory, historickou knihovnu, opatskou galerii, výstavu poklady z depozitářů a reprezentativní sály opatské rezidence s expozicí o historii Broumova. První z prohlídek se uskuteční v sobotu 27. ledna v 10 a 14 hodin. 

Od ledna pokračuje i tradiční program Vzdělávacího a kulturního centra Klášter Broumov. V úterý 9. ledna bude zahájen nový ročník pravidelných vědeckých přednášek ScienceCafé, besedou s historikem, výtvarníkem a pedagogem Petrem Staňkem o barokních kostelech Broumovska. Chybět nebudou ani oblíbené středeční koncerty multižánrového klubu ArtCafé, které 24. ledna odstartuje koncert českého pianisty a skladatele Tomáše Sýkory.

Leden, únor a březen budou ve znamení interaktivní výstavy Supermarket Svět, která bude do klášterního Lapidária lákat především školní kolektivy na originálně zpracovanou tematiku šetrného nakupování a jeho globálních souvislostí. Od jara pak s novými výstavami přijde i Galerie Dům v klášterní zahradě. Ta na letošek mimo jiné připravuje výstavu broumovského rodáka, nyní žijícího v Londýně, Hynka Martince.

Počátkem jara by měla být spuštěna nová klášterní mobilní aplikace, která bude zdarma ke stažení. Aplikace poskytne doplňkový audio výklad k prohlídkovým okruhům. Jeho součástí bude i textová část se zajímavostmi a fotografiemi z kláštera. Od letní sezóny bude klášter lákat i do nové restaurace U Tří růží, která se nyní buduje v prostorách klášterního Růžového dvora.

Do třináctého ročníku se v létě přehoupne hudební festival Za poklady Broumovska, který rozezní broumovské kostely klasickou hudbou českých i zahraničních interpretů. Zahajovací koncert se uskuteční 30. června. Doprovodným programem opět budou srpnové mezinárodní Hornové kurzy. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám