Hlavní obsah

Návštěvníky Strakonic vítá (nejen) Švanda dudák

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihočeské Strakonice jsme si za turistický cíl zvolili v předposledním dni v roce. I když hrad je v tuto dobu pro návštěvníky uzavřen, bylo dost důvodů se po městě projít a porozhlédnout. Pojďte se o tom přesvědčit s námi.

Foto: Jana Bečková

Strakonický dudák

Článek

Nejprve jsme zamířili do centra Strakonic na Velké náměstí, kde nás - jak jinak - přivítal Švanda dudák v životní velikosti. Jednalo se o bronzovou sochu odhalenou loni v polovině listopadu. Centrum je nově opravené, domy zde mají nádhernou výzdobu - zmiňme například školu či Masné krámy. Možná úplně nekrásnějším domem s přitažlivou výzdobou je budova České spořitelny. Je zde i rodný dům Josefa Skupy, autora loutek Spejbla a Hurvínka.

Z náměstí jsme naše kroky nasměrovali zpět k řece a na Strakonický hrad v centru města. Cestou jsme objevili městský pivovar s prodejnou - neodolali jsme a nakoupili si upomínkové předměty. V Městském pivovaru založeném v roce 1649 se vaří pivo Dudák.

Od pivovaru s pomocí lávky míříme ke hradu - ještě před vstupem nás přivítalo Hradní safari se zvířaty. Poté jsme již vstoupili do zachovalého a opraveného hradu se třemi nádvořími a klasickou hradní věží a kostelem v areálu. Jak již bylo řečeno, hrad jsme navštívili v době, kdy je pro prohlídky uzavřen. Nic nám ale nebránilo se celým areálem projít sami a pak vstoupit do restaurace Hradní sklípek. Velmi vkusně a v historickém duchu vybavená restaurace s kvalitní obsluhou a strakonickým pivem Dudák nás pochopitelně zaujala i potěšila.

Po obědě jsme se na doporučení servírky z Hradního sklípku vydali na vycházku do Podskalí u řeky Otavy. Je zde vybudovaná Naučná stezka Podskalí s informačními tabulemi o místní fauně, floře i historii Podskalí. K vidění tu je i pomník básníka F. L. Čelakovského, který zde tvořil a žil. Cesta vede podél řeky, levá strana řeky zaujme parkovou úpravou, dětským hřištěm i restaurací. Zhruba tříkilometrová procházka ve směru k nádraží nás vedla kolem rybníka a chatové kolonie z roku 1918.

Strakonice poskytují turistům vskutku dost možností - a to nám ještě pro případnou další návštěvu zbyla prohlídka hradu. Dodejme, že je zde i kemp v Podskalí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám