Hlavní obsah

Nastydlá strašidla zazpívají ve Faux Pas

Novinky, Miroslav Moravec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý 20. listopadu bude od 17:00 hodin v pražské kavárně Faux Pas slavnostním křtem uvedena na trh audiokniha výtvarnice, hudebnice a spisovatelky Petry Vychytilové Nastydlá strašidla, kterou v edici Miraculum Octavum Mundi vydalo nakladatelství Globus International.

Foto: Miroslav Moravec
Článek

Audiokniha se na předvánoční trh dostává skoro přesně na den po třech letech, kdy byla úspěšná tištěná kniha pokřtěna v pražské Mateřské umělecké školce MuŠka.

Nastydlá strašidla jsou pohádkovým vyprávěním o sedmileté holčičce Anetce a jejích kamarádech - skřítcích, strašidlech a vůbec bytostech mezi nebem a zemí. Hudebnice, výtvarnice a spisovatelka Petra Vychytilová vytvořila svébytný, uvěřitelný pohádkový svět, který se nenásilně a plynule prolíná s tím naším, reálným. Asi tak, jako bdění přechází ve spánek na pampeliškovém polštářku.

Oživila jej nadpozemskými bytostmi známými (vodník, bílá paní a další) i těmi, které pro tento svět stvořila, jako jsou například veonetky či teneové. Anebo rachfle, která... Ale nebudeme prozrazovat, abychom čtenáře a teď už i posluchače nepřipravili o požitek z odkrývání a prožívání poutavého příběhu.

Okouzlujícím způsobem knihu načetli Eva Hrušková a Jan Přeučil, hudbu kongeniálně s autorčinými básničkami zkomponoval a nahrál Richard Pachman. Vzniklé písničky nazpívali Eva Hrušková, Richard Pachman, dětský sbor se svými sólisty Kačenkou Jechovou a Honzíkem Vychytilem pod vedením hlasové pedagožky Elišky Hrubé-Toperczerové a také autorka Petra Vychytilová, které se rovněž ujala flétnových partů.

Růžovými plátky, jak je u křtů edice Miraculum Octavum Mundi již tradicí, audioknihu pokřtí herečka a zpěvačka Dita Hořínková, režisér Zdeněk Troška a dětští herci Filip a Viktor Antoniovi.

Podvečerem, při kterém vystoupí všichni, kteří se na vzniku audioknihy Nastydlá strašidla podíleli, provede moderátor René Kekely. Součástí večera bude i autogramiáda. Zájemci si mohou nechat podepsat přítomnými umělci nejenom CD, ale i tištěnou knihu Nastydlá strašidla, a také faksimile originálních kreseb, které knihu doprovázejí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám