Hlavní obsah

Náš příklad táhne dál, řekla o revitalizaci ovocných alejí v Přepychách starostka Zdeňka Seidelová

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve čtvrtek 21. dubna se na Obecním úřadu v Přepychách uskutečnilo slavnostní předání akce oficiálně nazvané Revitalizace zeleně podél silnice II/304, parcelní číslo 1002/1 v katastru obce Přepychy.

Foto: Dana Ehlová

Dne 21. dubna se v Přepychách uskutečnilo slavnostní předání akce Revitalizace zeleně podél silnice II/304, p.č. 1002/1 v katastru obce Přepychy.

Článek

V praxi revitalizace spočívala v kompletním odstranění všech starých i neudržovaných stromů, na což bezprostředně navázala výsadba 220 kusů třešní po obou stranách silnice s jediným cílem: vrátit stromořadí původní podobu, protože ovocné stromy (třešně, popř. švestky) k Přepychám historicky neodmyslitelně patří.

Obnovu iniciovalo vedení obce v čele se starostkou Zdeňkou Seidelovou a finančně i technicky ji zajistila skupina místních podnikatelů, kteří byli slavnosti vesměs osobně přítomni.

Pozvání k účasti přijali také Ing. Lubomír Kuchař, ředitel Správy silnic Královéhradeckého kraje, Aleš Matějovský, inspektor silniční sítě SÚS a Ing. Jana Kulhánková z partnerské firmy Zahradní architektura Pardubice, s. r. o.

Z místních nechyběli Luboš Stonjek a Zdeněk Derner, zástupci stavební firmy STODER, Ing. Aleš Pícha, zemědělský podnikatel v oblasti živočišné i rostlinné výroby, zelinářství, zahradnictví, sadařství, dále Jarmila Sejkorová, předsedkyně spolku ProPřepychy. Revitalizaci podpořil také JUDr. Josef Duben.

Na úvod slavnostního setkání, které se symbolicky neslo v třešňovém duchu, když účastníci dostali dárkové balení Přepychové pochoutky z třešní, poděkovala Zdeňka Seidelová všem zainteresovaným.

Poté s potěšením konstatovala, že revitalizace v Přepychách má vesměs pozitivní ohlasy: „Jsem ráda, že náš příklad táhne dál. Věřím také, že se nám podaří pokračovat - čekají nás další výměny,” uvedla a zdůraznila: „Je to opravdu kolektivní práce. Navíc nám pomohli i cizí, úplně neznámí lidé. Obec obdržela i peněžní dar na zajišťování následné péče, takže velkou měrou jde tato akce mimo rozpočet obce.”

Nově vysázené stromky přitahují pozornost každého, kdo jde okolo nebo tudy projíždí. Dvouleté třešně různých odrůd stojí v pravidelných vzdálenostech a téměř v dokonalém zákrytu.

„Z výsledku mám velkou radost, stromky vypadají pěkně, začínají rašit, některé dokonce už letos pokvetou. Doufám, že ztráty budou minimální. Do nové aleje jsme přidali i bidýlka pro dravce, kteří byli zvyklí sedávat na starých stromech,” řekla Zdeňka Seidelová.

První etapou zvelebování okolí příjezdových cest do obce ovšem nekončí. Už se připravuje pokračování a dokonce se rozrůstá počet těch, co nabízejí pomoc. „Přepyšáci se rozhodli, že by chtěli také něco udělat pro sebe. Nabídli nám pomoc například ve formě sbírky mezi svými členy na nákup stromků. Předpokládám, že společnými silami zvládneme i druhou etapu,” zdůraznila Jarmila Sejkorová, předsedkyně spolku ProPřepychy.

Zajímavý poznatek přidal Ing. Aleš Pícha: „K revitalizaci byla kupa opozice, včetně mých zaměstnanců, kteří se na akci podíleli. Když ale viděli výsledek, uznali, že akce měla smysl.”

Není žádným tajemstvím, že nápad na obnovu alejí - náročnou a velice smysluplnou akci - se narodil v hlavě starostky Přepych, která osobně nese největší podíl (a to i co se týče financí) na konečném pozoruhodném výsledku. To potvrdila i slova Ing. Jany Kulhánkové z firmy Zahradní architektura Pardubice: „Obdivuju elán a až buldočí houževnatost Zdeňky Seidelové, která za tím šla a vyprovokovala nás, že jsme všichni dělali, co umíme a co jsme považovali za potřebné.” 

Reklama

Výběr článků

Načítám