Hlavní obsah

Národní divadlo moravskoslezské uvede Sajns Fikšn, komedii, jakou svět ještě neviděl

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kosmická loď, která vypadá jako hospoda, kapitán, který nemá tušení, kam letí a proč, posádka, složená z kosmonautů, kteří vlastně vůbec kosmonauty nejsou, a samozřejmě UFONI… To jsou atributy komedie Mariana Pally, kterou uvede v tomto týdnu činohra Národního divadla moravskoslezského v Ostravě.

Foto: archiv NDM Ostrava

Protagonisté komedie Sajns Fikšn, kterou režíruje Věra Herajtová.

Článek

Zatímco první premiéra proběhne na scéně Divadla Jiřího Myrona ve čtvrtek 22. listopadu v 18.30 hodin, první repríza je na programu v sobotu 24. listopadu.

"Marian Palla mě zaujal svou originalitou, podle mě u nás nemá jeho styl psaní obdoby, dokonce i ve světě bychom podobného tvůrce hledali těžko. Jeho humor je tak svébytný, že mě naprosto okouzlil. Četl jsem několik jeho knih, následně i divadelní hry, a tu podle mého názoru nejlepší jsem vybral, takže diváci můžou čekat něco, co tady ještě nikdy neviděli," vysvětluje dramaturg Marek Pivovar. Režiséři často sdílejí názor, že hry Mariana Pally jsou velmi vtipné, ale na realizaci opravdu náročné.

Nezalekla se Věra Herajtová: "Sajns fikšn je dobrá zábava a recese. Myslím si, že je fajn, když si dramaturgie divadla troufá na žánry, které nejsou až tak obvyklé. Nabídku jsem s radostí přijala, protože mám ostravskou činohru ráda, a taky je mi potěšením spolupracovat s výtvarníky Martou Roszkopfovou a Davidem Bazikou. Při takovém divadelním úletu, kterým naše cesta vesmírným korábem bezesporu je, je důležité, aby divák pochopil slovní humor. Proto se kolem nesmí moc čarovat. A co by měl divák čekat? Zkusím odpovědět pozvánkou: Milí diváci, ulítněte si za zábavou do vesmíru! Vesmírná energie = láska. Tak neváhejte a nastupte s námi do vesmírného korábu. Uslyšíte tepat živé srdce hereckého souboru a to Vás občerství. Divadlo vážně omlazuje!"

Na jevišti se představí Tomáš Jirman, Renáta Klemensová, Jan Fišar, Lada Bělašková, Alexandra Gasnárková, František Večeřa, Jiří Sedláček, Petr Houska, Marie Logojdová, František Strnad, Dalibor Dufek a Robert Finta. Scéna je dílem Davida Baziky, kostýmy navrhla Marta Roszkopfová, hudbu složil Milan Nytra.

Na otázku, o jakou hru jde a jak to vidí herci v „generálkovém“ týdnu, se nechal slyšet Jan Fišar: „Zkoušíme a budeme hrát krásně ulítlou a šílenou hru, kde hraju taktéž ulítlého a bláznivého Umělce. To zkoušení nás všechny baví, protože se tam může každý nádherně vyřádit - a navíc to s námi zkouší báječná ženská i režisérka Věrka Herajtová. Nic víc neprozradím, musíte přijít a ...“

Další informace: www.ndm.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám