Hlavní obsah

Národní divadlo moravskoslezské uvádí další reprízu komedie Je úchvatná!

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Herečka Alexandra Gasnárková hraje hlavní roli v inscenaci Je úchvatná!, kterou v další repríze uvede v pátek 10. února na jevišti Divadla Antonína Dvořáka Národní divadlo moravskoslezské Ostrava. Režisérem úspěšného představení je Peter Gábor.

Foto: Radovan Šťastný

Na scéně Ivan Dejmal a Alexandra Gasnárková.

Článek

Vedle Alexandry Gasnárkové se v komedii o nejtragičtější operní zpěvačce všech dob představí další oblíbení herci jako Jan Fišar, Kateřina Vainarová, Zdena Przebindová, Ivan Dejmal nebo Renáta Klemensová.

Jedná se o skutečností inspirovaný příběh zpěvačky Florence Foster Jenkins (1868 – 1944), která věřila ve svůj úžasný soprán, přestože ve skutečnosti zpívala příšerně falešně. Se zpěvačkou se v komedii o dvou jednáních setkáváme v „nejlepších letech“ jejího života, v New Yorku v roce 1944. Přes nevkusné kýčovité kostýmy a falešný zpěv se Florence splnil sen o pěvecké hvězdě, kterou chtěla být. Všechny nakonec strhla vírou v sebe, nadšením a entuziasmem.

Pravdivý, a přesto neuvěřitelný životní příběh Florence Foster Jenkinsonové se stal světovým divadelním hitem. V Česku jsou známé i dvě filmové verze zachycující příběh této „nevšední“ ženy, přičemž v té americko-britské (Božská Florence) se v hlavní roli představila Meryl Streep.

Ostravská inscenace, jejímž autorem je slavný Peter Quilter, je uváděna v překladu Pavla Dominika, v dramaturgii Sylvie Rubenové a režii uměleckého šéfa činohry Národního divadla moravskoslezského Petra Gábora, který má v tomto případě "na svědomí" i výběr hudby.

Autorem scény je Michal Syrový, kostýmy jsou dílem Tomáše Kypty. Dále se na inscenaci podílejí Vlastimil Ondruška (hudební spolupráce), Kristýna Slezáková (pohybová spolupráce) a Eva Dřízgová-Jirušová (hlasový pedagog).

Začátek pátečního představení Je úchvatná!, které je uváděno v Divadle Antonína Dvořáka, je v 18.30 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám