Hlavní obsah

Nalezenou dělostřeleckou minu zneškodnili pyrotechnici

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nález vojenské munice ohlásil v úterý 29. srpna na linku 158 šestatřicetiletý muž z Kroměříže. Přivolaní policejní pyrotechnici dělostřeleckou minu převezli za město a tam ji zničili.

Foto: Policie ČR

Dělostřelecká mina 82 mm. Ilustrační foto.

Článek

V úterý večer v deset hodin zavolal na linku 158 muž, který operačnímu důstojníkovi oznámil, že před domem v Havlíčkově ulici v Kroměříži nalezl pravděpodobně vojenskou munici. Oznamovatel před nedávnem koupil dům, který nyní rekonstruuje.

„Před domem si v úterý nechal vykopat jámu na plynovou přípojku a večer po jejím zapojení ji chtěl zasypat. Při přehazování zeminy však narazil na něco tvrdého. Domníval se, že je to kámen a tak ho vzal do ruky, aby ho odhodil. Zjistil však, že předmět připomíná vojenskou munici. Opatrně ho proto položil a ihned zavolal na policii,“ popsala událost policejní mluvčí Simona Kyšnerová.

Na místo nálezu ihned vyjeli kroměřížští policisté a prostor zajistili. Munici si potom převzali přivolaní pyrotechnici z Olomouce. Určili, že se jedná o německou dělostřeleckou minu ráže 80 mm s uraženým zapalovačem.

„V tomto stavu nebylo možné minu převážet na delší vzdálenost, a proto ji odvezli za město, mimo obydlenou oblast, kde ji uložili do vykopané jámy. S ohledem na bezpečnost rozhodli, že ji zničí druhý den ráno za denního světla. Do té doby místo uložení střežili policisté. Brzy ráno pyrotechnici minu odborně zničili,“ řekla policistka.

Policie upozorňuje všechny, kteří se ocitnou v obdobné situaci, aby s nálezem jakékoliv munice v žádném případě nemanipulovali, netknuté střelivo ponechali na místě nálezu a ihned zavolali na tísňovou linku Policie ČR 158.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám