Hlavní obsah

Nalaďte se do velikonoční pohody v Těšanech

Novinky, Simona Polcarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Technické muzeum v Brně má ve své správě i pět mimobrněnských památek, které lákají k návštěvě. Patří k nim Stará huť u Adamova, vodní mlýn ve Slupi, větrný mlýn v Kuželově, areál čs. opevnění v Šatově a barokní Kovárna v Těšanech. Právě tam tento víkend startuje turistická sezóna.

Foto: E. Řezáčová, TMB

Kovárna v Těšanech.

Článek

Již od roku 2000 patří Kovárna v Těšanech v jarním čase především Velikonocům a velikonočním zvykům. V programu, který se vždy koná týden před nejvýznamnějšími křesťanskými svátky, se pravidelně objevuje místní dětský folklórní soubor Lušňáček a vše na Květnou neděli vrcholí vynášením Morény. Letos připadá velikonoční zpřístupnění kovárny na 8. a 9. dubna, otevřeno bude od 14 do 17 hodin.

„Víkendovou akci vždy doprovází výstava. Letos se organizátoři věnují slastem našich dědů a pradědů. Na výstavě Pivo, tabák, dýmečka… radost mého dědečka si mohou návštěvníci prohlédnout sbírku fajek a dýmek, různé druhy karet od vykládacích po mariášové a také malou hospodu,“ uvedla Šárka Motalová z Technického muzea v Brně. Šance prohlédnout si staré dýmky ze sbírek muzea se naskytne pouze během těchto dvou dnů, neboť exponáty pro jejich křehkost nelze dlouhodobě vystavovat.

Bohatý program se váže ke Květné neděli. Už ve 14 hodin začne v Těšanech jarmark s řadou ukázek velikonočních zvyků. Můžete se nechat zasvětit do pletení košíků a pomlázek nebo se s dětmi zapojit do zdobení perníčků. „Za zmínku stojí i résování kraslic, což je tradiční technika z nedalekých Borkovan,“ doplnila Motalová.

Z Kovárny v Těšanech si mohou zájemci odvézt i dobrou medovinu, kraslice nebo velikonoční perník. Přímo ve vsi pár kroků za kostelem je rodný dům Maryši, hrdinky stejnojmenného dramatu Aloise a Viléma Mrštíků,  na místním hřbitově naleznete její hrob. Pokud se vydáte do zmiňovaných Borkovan, nenechte si ujít stálou expozici kraslic.

Barokní Kovárna v Těšanech je ve správě Technického muzea v Brně od roku 1975. Je to čtyřkřídlá budova s kovářskou dílnou, pocházející z 19. století, a původním vybavením. Objekt se nachází asi 27 km jihovýchodně od Brna. Až do května bude mít Kovárna v Těšanech otevřeno pouze o víkendech a ve státních svátcích vždy od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin, od června se rozšiřuje otevírací doba na šest dní v týdnu od úterý do neděle. Další akcí se stane v červenci Zpívání u kovárny. Pravidelně se v sezóně v kovárně setkávají také kolaři a kováři.

O víkendu 22. a 23. dubna Technické muzeum v Brně zpřístupní veřejnosti ještě depozitář historických autobusů a užitkových vozů v areálu bývalých kasáren v Brně-Řečkovicích. V květnu začne sezóna i na poslední mimobrněnské památce muzea ­ve Šlakhamru v Hamrech nad Sázavou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám