Hlavní obsah

Nadace Terezy Maxové dětem podporuje děti ve studiu

Novinky, Iva Radostová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadace Terezy Maxové již 19 let podporuje opuštěné a znevýhodněné děti. Svou činnost orientuje mj. na podporu jejich studia a pracovního uplatnění a za tímto účelem také vznikl ve spolupráci se Škoda Auto a. s. projekt Rozjedu to!, který od letošního roku získal svou nadstavbu – Vzdělávací fond.

Foto: Nadace Terezy Maxové dětem

Partnerem projektu je ŠKODA AUTO a.s.

Článek

Projekt Rozjedu to! podporuje děti z dětských domovů ve věku 11 - 15 let na míru šitými vzdělávacími aktivitami. Nadstavba ve formě vzdělávacího fondu je pak určena pro ty, kteří již z projektu „vyrostly“ a jsou nyní na učňovských či středních školách.

Ačkoliv je určen primárně pro děti zapojené do projektu, své granty mohou čerpat i děti z DD Středočeského a Královehradeckého kraje, které v projektu zapojeny nejsou. V tomto roce byla udělena podpora již 60 dětem.

„Projekt Rozjedu to! se zaměřuje na podporu dětí na druhém stupni základní školy, kdy se začínají aktivněji rozkoukávat, kde budou následně ve studiu pokračovat. Chceme jim dát maximum možností, které je podpoří v získání lepšího prospěchu, individuální péče i motivace. Zkrátka tak, jak by byly podporovány v rodině,“ uvedla Mgr. Terezie Sverdlinová, ředitelka Nadace Terezy Maxové dětem.

Podle zkušeností nadace mají smysl aktivity, které jsou dlouhodobé, individuální a přesně odpovídají potřebám dětí. Tyto atributy se spojují v projektu Rozjedu to!, ale i v jeho pokračování – ve Vzdělávacím fondu. Jeho zřízení bylo logickým krokem ve snaze i nadále dopřát takto nastavenou podporu dětem, které jsou starší 15 let.

Z fondu jsou čerpány finance například na doučování, rozvojové kurzy, odborné vzdělávací kurzy, mentoring, ale také třeba na ubytování, dopravu do školy nebo řidičské průkazy, pokud to doplňuje jejich vzdělání a budoucí pracovní uplatnění.

To, co pro většinu dětí zajišťuje rodina nebo příbuzní, je pro některé děti z dětských domovů nedosažitelné. Kromě financí jim chybí také vzory, motivace a často se podhodnocují a neodhadnou, jaká práce by pro ně byla vhodná. Právě projekty jako Rozjetu to! a Vzdělávací fond jim pomáhají alespoň částečně vyrovnávat startovací podmínky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám