Hlavní obsah

Náchodské panství získal Ottavio Piccolomini za vraždu Albrechta z Valdštejna

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na zarostlém docela zpustlém vršku stojí písničkou opěvovaný náchodský zámeček. Cestičky ve křoví jsou téměř nezřetelné, schodiště od města působí spíše hororově. Ale na zámek pěšky šlape málokdo, od městské části Plhov vede slušná asfaltka. Parkuje se u galerie, kdysi sloužil objekt jako jízdárna.

Foto: Vratislav Konečný

Bývalé zámecké divadlo, budova je prázdná, nádvoří nešetrně upravené, úřednický trakt nemá využití a chátrá

Článek

Zámek je jedním z největších u nás, má pět nádvoří. Pravděpodobně se tu narodil Albrecht z Valdštejna, jeho vrah Ottavio Piccolomini zdědil část jeho rozsáhlého majetku.

Velmi výnosné spiknutí

Náchodské panství získal po chebské vraždě svého velitele intrikán a všehoschopný dobrodruh Ottavo Piccolomini. Nejdřív bojoval na císařské straně, poté přešel do Valdštejnových služeb.

Jako 26letého protřelého vojáka, ale i bezskrupulózního diplomata ho přijal v hodnosti plukovníka a velitele své osobní stráže stárnoucí vojevůdce Albrecht Eusebius Valdštejn. Ital se mu odvděčil roku 1634 vraždou. Nejprve podepsal list, slibující Valdštejnovi věrnost, vzápětí poslal udavačský dopis císaři, v něm svého velitele vinil ze spiknutí proti Habsburkům.

Valdštejn byl už na smrt nemocný, konec ho čekal za pár měsíců. Vraždou Valdštejna a jeho věrných uspíšil Piccolomini chod dějin. Po generalissimově smrti, která přišla velmi vhod panovníkovi, se rozdělovala výnosná dominia zavražděných. Piccolomini získal náchodské panství, další vrah, Butler novoměstské.

Raně barokní přestavba náchodského hradu je z dob, kdy patřilo panství rodině Piccolomini. Pocházeli ze Sieny, jeden z předků byl papežem. Pius II. byl učenec, humanista, ale také zapřisáhlý nepřítel husitů.

Strategický hrad

Náchodský hrad založil na popud Přemysla Otakara II. rytíř Hron z rodu Načeradiců. Jeho potomkům ho vyměnil za jiné zboží Jan Lucemburský. Hrad stojí na cestě do Kladska, velmi významné obchodní komunikaci. Průsmykem Branka u Náchoda vstupovala do země nepřátelská vojska, naposledy "spřátelené" divize v roce 1968.

Lucemburk daroval Náchod Berkům z Dubé, po nich přišli páni z Kunštátu a Poděbrad. Neblaze se hrad zapsal jako sídlo loupeživého rytíře Koldy ze Žampachu. Plenil celé pohraničí, vyhnal ho až roku 1457 Jiřík Poděbradský. Přišli Smiřičtí a Trčkové z Lípy. Adam Trčka byl Valdštejnovým přítelem, i jeho v Chebu zavraždili.

To už byl Piccolomini v hodnosti císařského maršála. Své sídlo, na kterém dlouho nepobyl, mohutně opevnil, a v letech 1650 až 1659 barokně přestavěl. Zemřel 1665 po pádu z koně.

Čas zábavy 

Výrazné změny nastaly, když panství v roce 1792 zakoupil Petr, vévoda Kuronský a Zaháňský. Zámek se stal centrem umění, bývalo tu hlučno a veselo. Zámecké divadlo hrálo čtyřikrát týdně, plesy a a koncerty byly velmi časté. Roku 1797 tu proběhlo první mimopražské představení Dona Giovanniho.

Náchod po Petrovi vlastnila paní kněžna z Babičky, vévodkyně Kateřina Vilemína Zaháňská. Když zemřela, zakoupil panství roku 1840 rod Schaumburg-Lippe. Schaumburkové tu žili až do jara 1945. Pak byli odsunuti, starý pán zemřel v bídě v tehdy slezské Chudobě.

Zámek má velmi bohaté interiéry, chloubou jsou bruselské tapisérie, dobový nábytek, zbraně, obrazy, sbírka vyznamenání a mincí. Přístupná je věž, terasa, Piccolominská zahrada.

V zámeckém příkopu žijí medvědi Dáša a Ludvík.

Reklama

Výběr článků

Načítám