Hlavní obsah

Na Zlín Film Festival zavítají snímky z rekordního počtu zemí

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

57. ročník Zlín Film Festivalu uvede 326 snímků. Kromě zástupců z klasických filmových velmocí představí divákům filmy z netradičních zemí, jako jsou Burkina Faso, Kypr, Bahamy, Kostarika, Libanon, Palestina, Sýrie – celkem ze 62 zemí světa. Festival začíná již za tři týdny.

Foto: Zlín Film Festival
Článek

Dramaturgové programového oddělení Zlín Film Festivalu zhlédli letos 2331 snímků, aby z nich vybrali 326 filmů, které se představí festivalovým divákům.

„Rok od roku se zvyšuje zájem tvůrců. Přichází nám čím dál víc přihlášek a pečlivě vybíráme,“ informovala umělecká ředitelka Markéta Pášmová a dodala: „Do programové nabídky jsme se letos rozhodli zařadit menší počet snímků, chceme festival pro diváky udělat přehlednější. Nabízíme více repríz festivalových filmů a lidé tak budou mít větší šanci je na festivalu zhlédnout.“ 

Diváci se tak mohou znovu těšit na snímky pro děti a mládež, evropské režijní debuty, animovanou tvorbu, studentské filmy a mnoho dalších – celkem v pěti soutěžních a v devíti mimosoutěžních sekcích. „Letos máme v soutěžích připraveno 26 celovečerních snímků, 60 krátkých filmů animovaných a 66 krátkých studentských,“ vypočítává Markéta Pášmová.

Stěžejním tématem bude Švédsko a tvorba Astrid Lindgrenové. „Jen celovečerních filmových snímků pro děti a mládež bude speciální švédská sekce obsahovat 37,“ říká Markéta Pášmová. 

Speciální sekce s přesahem i do nefilmových aktivit bude zahrnovat také divadelní adaptace nebo literární tvorbu slavné švédské autorky. Její asi nejznámější postava Pipi před lety umělecky inspirovala výtvarníka Petra Nikla a nyní se stala i předlohou festivalového vizuálu.

„Rádi bychom přivítali ve Zlíně také zajímavé osobnosti švédské kinematografie. Oslovili jsme proto představitelku slavné Pipi, herečku Inger Nilsson. Svou účast nám potvrdil syn slavného švédského režiséra Ingmara Bergmana, Daniel, který je také režisér,” řekla Markéta Pášmová.

„Do křesla hlavní poroty usedne např. režisérka Catti Edfeldt. Tato výjimečná žena mnoha filmových profesí uvede i další švédské filmy, zejména v sekci Astrid Lindgrenové. Jako asistentka režie spolupracovala například na filmu Ronja, dcera loupežníka, jako herečka se představila ve filmu i v seriálu Děti z Bullerbynu,” dodala Markéta Pášmová.

57. ročník ZFF se zaměří také na Švýcarsko, jeho kinematografii a kulturu. V sekci filmového programu nazvané „Vítejte ve Švýcarsku“ pojmenované podle stejnojmenného švýcarského filmu bude promítáno 16 celovečerních filmů a rovněž řada filmů animovaných a studentských.

Pomyslnou třešničkou na dortu této sekce bude uvedení švýcarského dokumentu režiséra Roberta Kolinskeho: Jiří Menzel - Komedie není legrace, který bude v České republice premiérově uveden za účasti režiséra i hlavního protagonisty Jiřího Menzela.

Ve spojení s oslavami 20. výročí projektu Salon filmových klapek zařadili organizátoři speciální sekci, ve které představí slavné filmy slavných absolventů zlínské Filmové školy, která byla řadu let příjemcem podpory z aukce klapek. Projekce těchto snímků se úplně poprvé uskuteční v autentické atmosféře velkého filmového ateliéru na Kudlově, kam se po letech opět vrátí filmové dění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám