Hlavní obsah

Na závěrečný koncert výročního projektu Stále spolu přijde do zlínského divadla i Masaryk

Novinky, Ivo Thurner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli 9. prosince od 17 hodin proběhne v Městském divadle ve Zlíně závěrečný koncert pásma kulturních setkání českých a slovenských občanů s názvem Stále spolu. Po ukončení koncertu bude zahájena ve 2. etáži Domu kultury ve Zlíně vernisáž fotodokumentace průběhu celého projektu.

Foto: Ivo Thurner

Pozvánka "Stále spolu" - MD Zlín 9.12.2018

Článek

Stále spolu - tak je nazván projekt přeshraniční spolupráce čtyř základních uměleckých škol Moravy a Slovenska: ZUŠ Morava se sídlem ve Zlíně, ZUŠ Rajec, ZUŠ Bojnice a ZUŠ Brezová pod Bradlom. Cílem projektu je oslava výročí 100 let od založení Československa.

Myšlenky přeshraničních projektů o vzájemné spolupráci mladých umělců začaly vznikat již před 15 lety, kdy se Libor Mikl, ředitel ZUŠ Morava, Jozef Baláž, ředitel ZUŠ Bojnice, a PaedDr. Marian Remenius, ředitel ZUŠ Rajec náhodně setkali při kulturní akci na Slovensku.

Začali se společně setkávat a při diskusích se slovenskými partnery byly nalezeny podobné problémy v oblasti regionální kultury a rozvoje kultury obou států obecně. Asi hlavním problémem je nedostatek amatérských umělců v aktivní regionální kultuře. V této souvislosti se také ukazuje zásadní důležitost role základního uměleckého školství obou republik při řešení nedostatku mladých muzikantů pro rozvoj kultury obou států.

Při vzájemných setkáních ředitele Mikla se slovenskými kolegy došlo ke shodě v názoru o nesprávnosti rozdělení Československa na dva samostatné státy. Navzdor historickému vývoji se shodli co nejvíce pracovat pro uchování kulturních tradic obou národů a tím také být „stále spolu." Na tomto základu vznikla v minulém roce myšlenka oslavit den výročí 28. října 2018 na Bradle pod Brezovou, u Mohyly Milana Rastislava Štefánika (autorem je Dušan Jurkovič). 

Došlo k vypracování projektu s názvem Stále spolu, který podpořila Evropská unie fondem Bílé / Biele Karpaty. Projekt byl zahájen 1. března v Alternativě – galerii MMZ společnou výstavou výtvarných oborů zainteresovaných ZUŠ. Jednalo se o putovní výstavu, díla mladých umělců následně zhlédli lidé v Bojnicích, v Rajci či v Brezové pod Bradlom. Dále byla výstava prezentována v obci Hrobice a ve Vizovicích.

V neděli 28. října 2018 proběhl pietní akt u mohyly M. R. Štefánika, kde velký dechový orchestr smíšený ze 72 mladých hudebníků ze Slovenska a Čech hrál pochody, Československou státní hymnu a smuteční chorály. Pietního aktu se zúčastnili nejen nositelé projektu a jejich žáci, ale také zástupci spřátelených měst a obcí obou republik. Po skončení pietního aktu se v Národním domě v Brezové pod Bradlom konal koncert žáků všech čtyř škol.

Další koncert v rámci pásma Stále spolu byl na programu 23. listopadu v kulturním domě ve Vizovicích.

Projekt Stále spolu bude završen koncertem v MD Zlín. Začátek je v 17.00 hodin a vystoupí zde orchestr SDOM Zlín se svými mažoretkami, tanečníky a sólisty, pak akordeonový soubor Akordeonika z Bojnic a nakonec folklórní soubor z Brezové pod Bradlom. Koncert bude moderovat Ondřej Carda a přijde i "Masaryk" v podání Luďka Randára, herce Městského divadla ve Zlíně.

Po ukončení koncertu bude zahájena ve 2. etáži  DK ve Zlíně vernisáž fotodokumentace celého projektu. Zahraje CM Kuráž z Liptálu, povede Bc. Radek Cahlík, učitel ZUŠ Morava.

Reklama

Výběr článků

Načítám