Hlavní obsah

Na zámku v Dobříši představí netopýry a otevřou minizoo

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou jediní savci, kteří dokáží létat, mají sametovou srst a drobné ostré zoubky. Orientují se pomocí sluchu, tzv. echolokací, a i když u lidí vzbuzují obavy a strach, často s nimi žijí pod jednou střechou. Netopýři. O tom, co jsou tito chránění živočichové zač, se dozvíte 23. srpna v Dobříši.

Foto: Radka Trojanová

Několik voliér s hendikepovanými ptáky - to je nová minizoo v anglickém parku u zámku Dobříš

Článek

V páteční podvečer se v anglickém parku u zámku Dobříš koná Evropská noc s netopýry. Odborníci z Ochrany fauny ČR pohovoří k návštěvníkům od 19.30 hodin při přednášce na téma netopýři a jejich ochrana, chybět nebudou ani živí zástupci těchto živočichů.

„Netopýři jsou opředeni mnoha mýty a pověrami, které bohatě přikrmují tvůrci hororů, sci-fi i černé magie. Hodně lidí pak netopýra vidělo za soumraku třepotat se na obloze, ale málokdo ho viděl zblízka,“ říká Dagmar Zieglerová z České společnosti na ochranu netopýrů, která se podílí na organizaci Evropské noci s netopýry.

Odborníci tak na Dobříši mimo jiné vyvrátí mýty, kvůli kterým se lidé obávají, že se jim netopýr zamotá do vlasů, že člověka napadne za účelem sání krve nebo že nevidí, ačkoli má oči.

„Na netopýří noci, kde bude možné prohlédnout si zblízka ochočené netopýry, dotknout se jich nebo je nakrmit, objasníme návštěvníkům nesmyslnost takových pověr,“ sděluje Zieglerová. Znalci rovněž hostům sdělí, že netopýři jsou velmi zranitelní a že bychom k nim měli přistupovat jako k užitečným tvorům, kteří nás při nočním lovu zbavují obtížného hmyzu. „Vysvětlíme také, jak s nimi lze bezproblémově sdílet jedno obydlí,“ podotýká Zieglerová.

Anglický park je pro netopýry ideální prostředí

Noc s netopýry pod širým nebem pořádají každoročně evropské země, které se připojily k Dohodě o ochraně populací evropských netopýrů. Anglický park u zámku Dobříš letos pořadatelé vybrali díky optimálnímu prostředí pro netopýry.

„Vodní plochy, tok potoka, staré doupné stromy, můstky a staré stavby, to vše netopýrům svědčí,“ vysvětlil Pavel Křížek, předseda neziskové organizace Ochrana fauny ČR. Zámek Dobříš je navíc díky výskytu netopýra velkého začleněn do soustavy chráněných území NATURA 2000.

V rámci netopýří noci se mohou na speciální program těšit také děti. Od 18 hodin pro ně bude připravená naučná stezka anglickým parkem, soutěže a úkoly. „Po západu slunce, přibližně ve 20.15 hodin, se pustíme do pozorování netopýrů ultrazvukovým detektorem. Všem návštěvníkům doporučujeme vzít si s sebou baterku,“ zvou na akci ochránci z Ochrany fauny ČR.

Během programu Evropské noci s netopýry se v anglickém parku u zámku Dobříš také slavnostně otevře minizoo – stálá expozice voliér s hendikepovanými živočichy, kteří přišli ke svým zraněním kvůli civilizačním vlivům, především vinou lidí.

„Jde nám i o to, abychom veřejnosti představili práci naší neziskové organizace a její aktivity. Expozice v parku je i jakýmsi pozváním do areálu „Fauny“ v Hrachově u Sedlčan,“ dodal Křížek.

V minizoo se prozatím zabydlí káně lesní, poštolka obecná, puštík obecný a výr velký.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám