Hlavní obsah

Na zámku tří věží ožívá duch první republiky

Novinky, Jana Digrinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámek Mníšek pod Brdy zve do svých bran v průběhu měsíce března každý den, kromě pondělí. Potěšíme ty z vás, kteří máte zalíbení v období první republiky. Uvidíte bohatě zařízené interiéry rozdělené do dvou prohlídkových okruhů.

Foto: Anna Čelouchová

Pohled na zámek Mníšek pod Brdy od zámeckého rybníka. Zámek leží nedaleko Prahy a má otevřeno celoročně.

Článek

Reprezentační místnosti, které představují bydlení drobné šlechty na počátku minulého století, nabízejí vstup do prostor vybavených nábytkem ve stylu baroka, rokoka i klasicismu.

Na prohlídce se návštěvník seznámí se zámeckými majiteli, mnohé z nich zhlédne na velkolepých portrétech pocházejících z původního dochovaného mníšeckého vybavení. Kromě prostorných jídelen a velkého sálu čeká návštěvníka malý pánský salónek, dámský budoár, knihovna či pracovna a navíc náhled do tří zámeckých věží.

Hned první věž nabízí vzácný skvost mezi exponáty. Originál oltářního obrazu známého českého barokního malíře Karla Škréty. Stavitel Mníšku Servác Engel si ho nechal vymalovat na zakázku a byl na něj náležitě hrdý. Kromě cenností skrývá prohlídka i spoustu zajímavých, ba kuriózních předmětů. Lis na citrony, cestovní kalamář, kleště na doutníky, zvoneček s nožičkami či kapesní popelník.

Na druhém prohlídkovém okruhu uvidí návštěvníci z velké části autentické bydlení posledních mníšeckých majitelů. Hraběnka Terezie Kastová i její manžel baron Theodorich si své soukromé komnaty zařídili moderně, prakticky a pohodlně. O tom se lze přesvědčit již při vstupu do zámeckých ložnic. Ty sloužily nejen jako místnosti na spaní, ale k celodennímu obývání. Zařízené byly tak, aby jejich obyvatelé měli po ruce vše, co během dne potřebovali. Jejich ložnice plnily také funkci pracovny, šatny či přijímacího pokoje a nacházíme zde i toaletní zákoutí.

Velké koupelny, zejména pánská, představují skutečné pohodlí. Odpočinkové zákoutí, které v koupelně zaujímá centrální prostor, přímo vybízí k posezení.

Opravdovým lákadlem pak je, zejména pro malé návštěvníky, dětský pokojíček přeplněný hračkami, ve kterém nechybí domeček pro panenky, ale také pro rosničku. Dámy jistě ocení luxusní zavinovačku v hostinském pokoji nebo ukázku dámské módy z první třetiny 20. století v tzv. Bílé koupelně. Soukromé pokoje jsou navíc plné zajímavých a tehdy moderních technických vymožeností. Fotoaparát, telefony, gramofon, rádio nebo fonograf a také fén na vlasy, masážní přístroj či binokulární prohlížečka fotografií jsou jistě dostatečným lákadlem pro všechny, kteří snad ještě s návštěvou váhají.

Reprezentativní část si prohlédnete za 35 minut, soukromé pokoje za 25 -30 minut a časově na sebe navazují. Je tedy možno pohodlně a bez čekání projít s průvodcem obě návštěvnické trasy. Zámek Mníšek má v měsíci březnu otevřeno kromě pondělí po celý týden. Od úterý do pátku v čase od 11.10 do 14.10 hodin, v sobotu a neděli od 10.40 do 15.50 hodin. Po předchozí domluvě na telefonním čísle 318 590 261 je možno nabídnout prohlídky i v jiných časech.

Mníšecký zámek nabízí bohatý kulturní program a v nejbližší době jste zváni na Velikonoční veselici s kuřetem 31. března.  Největší lákadlem budou šermířské souboje a připravena je i dražba ve prospěch sbírky Pomozte dětem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám